С живи вериги роми бранят незаконно гето

Мащабната акция по събарянето на незаконно ромско гето в Бургас, прерастна в сблъсъци и изграждане на живи вериги от страна на местните.

Струпаната полиция и жандармерия се опитваше цяла сутрин да предотврати масови сблъсъци. 

Още с появата на полицията в квартала, напрежението сред ромите избухна. Наложи се ромите да бъдат разпръснати със сила, на което те отговориха с хвърлянето на камъни и павета.

"Къде беше властта, когато тези хора си строяха тези незаконни къщи? Защо тогава не ги спряха? Защо не им казаха - вие строите незаконно тук? Или всеки кмет, който идваше на власт, казваше - гласувайте за мен, аз ще ви оправя. Това ли е тяхната оправия?", не спря да се възмущава ромският лидер Румен Чолаков.

"Две години бе дадена възможност на тези хора да разберат, че не могат да бъдат узаконени и не могат да останат тук. През тези две години тези хора трябваше да потърсят начин да се устроят някъде. Изчакахме дори и активния сезон да мине, за да не правим циркове пред екскурзиантите на Бургас и да не развалим туристическия сезон. И ето почваме", обясни пък инж. Георги Минев, началник на отдел "Оперативен контрол" - ДНСК.

Общо 27 постройки в Горно Езерово ще бъдат съборени принудително. След това ще се пристъпи към събарянето на незаконните постройки и в друг бургаски квартал - "Меден рудник", където също има образувано гето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини