Държавата да плаща тестовете за големите ученици настояват директори и синдикати

Държавата да осигури безплатни тестове и за големите ученици, а министерството на здравеопазването да не разрешава на училищата да организират тестване от собствения си бюджет.

За това призова в "Денят започва" Данко Калапиш - директор на 107-о ОУ "Хан Крум" в София и член на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

Вчера от съюза на работодателите са изпратили позиция до МОН с искане да не се разрешава на училищата да тестват учениците си за своя сметка.

Според Калапиш подобна практика би всяла разделение между учебните заведения. По думите му повечето държавни и общински училища не могат да си позволят да поемат тестовете на големите ученици за разлика от частните училища.

Данко Калапиш изтъкна, че в момента 107-о ОУ е поело разходите за тестване на персонала. Парите, отпуснати на училището от държавата за непредвидени разходи във връзка с пандемията обаче са наполовина по-малко от необходимите. Затова и не може да си позволи да поеме тестовете на по-големите.

Междувременно Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" подкрепи позицията на работодателите. От синдиката изпратиха становище до медиите, в което настояват да не се допуска училищата да купуват тестовете за по-големите ученици и да се разреши тестването на децата вкъщи.

Синдикатът настоява тестовете за всички ученици и за всички учители, ако останат като задължение, да се осигуряват от държавата.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини