Енергийната ефективност не бележи достатъчен напредък, според доклад на МАЕ

Развитието на енергийната ефективност в света се е върнало към предпандемичните си равнища, но остава недостатъчно, за да се постигнат климатичните цели, предупреди днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от световните агенции.

В доклад, публикуван скоро след края на конференцията на ООН за климата (КОП26) в Глазгоу, която отново потвърди значението на енергийната ефективност, МАЕ отчита постигнатия напредък, който обаче смята за недостатъчно бърз, за да се изпълнят международните климатични цели.

Световната енергийна интензивност - ключов индикатор, който оценява в каква степен икономическата дейност използва или не по ефективен начин енергията - трябва да се подобри (тоест да се понижи бел. АФП) с 1,9 процента през 2021 година, след като 2020 година е била най-лошата от десетилетие.
Този напредък съответства на темпа от последните 10 години, но все още е доста под необходимите 4 процента годишно между 2020-а и 2030-а, за да може да се постигне въглеродна неутралност през 2050 година.

Инвестициите в енергийна ефективност се очаква да нараснат с 10 процента тази година до близо 300 милиарда долара, по-голямата част от които в строителството. Тези инвестиции обаче трябва да се утроят до 2030 година, за да се постигнат климатичните цели, според МАЕ.

Не можем да постигнем нетни нулеви емисии, ако не използваме по-ефективно енергийните си ресурси, подчерта главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол.

По думите му подобрението на енергийната ефективност ще позволи и да се създадат милиони качествени работни места и да се понижат сметките за електроенергия.

МАЕ описва по-конкретно в доклада и серия от мерки в промишлеността, транспорта и строителството, за да се постигне въглеродна неутралност до 2050 година. Те варират от значително увеличаване на броя на термопомпите до намаляване на 100 километра в час на скоростта по магистралите, минавайки през подобрено събиране на пластмаса и използване на влакове вместо регионални полети.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини