Анкара привика българския посланик за обяснения

Турското Министерство на външните работи е извикало снощи на спешна среща българския посланик Ангел Чолаков, след като по-рано през деня и турският му колега в София Айлин Секизкьок беше привикан от Външно.

Поводът е бил твърденията за намеса на Турция в изборите за президент и парламент у нас. Новината беше обявена малко след полунощ от турската телевизия TRT. Според медията от Турция са коментирали и протеста пред турското посолство в София.

Посланикът на България е бил информиран, че твърденията на българските власти са неуместни. Анкара не одобрява и факта, че турският посланик е викан в българското външно министерство.

Чрез срещата с Секизкьок на турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас, обясниха от МВнР. Българската страна е изразила очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ка
    КАРАИБРАХИМ
    1 -2
    09:26, 19 ное 2021
    Турците май пречат на проекта кембриджите ;) вся власт кембриджими! :)
  • 2
    Ка
    КАРАИБРАХИМ
    1 -1
    09:27, 19 ное 2021
    Искам главите на: борисов, кирилов, първанов, ахладова, димитър георгиев, янаки стоилов, любен гоцев, дани каназирева, корнелия нинова, стефан янев и кожитe на томислав дончев, румяна ченалова.
    • Да
      Да
      0 0
      13:28, 19 ное 2021
      Приятен лов
Последни новини