В Брюксел не се разбраха за отговор на високите цени на енергията

Министрите на енергетиката от ЕС се срещнаха днес в Брюксел, за да обсъдят високите цени на природния газ и електроенергията, предаде Ройтерс.

Някои европейски страни, включително Франция и Испания, засилиха призивите за реформи на енергийния пазар на ЕС с цел справяне с високите цени. На позицията им се противопоставиха други държави членки, включително Германия.

Цените на енергията в блока скочиха до рекордни максимуми през есента заради комбинацията от недостатъчни доставки на газ и силно търсене в икономиките, възстановяващи се от пандемията от Ковид-19.

Макар цените на газа да отстъпиха от максимумите, отбелязани през октомври, те остават сравнително високи.

Страните членки се затрудняват да стигнат до общ отговор на ценовата ситуация въпреки многобройните извънредни срещи по този въпрос на европейските лидери и министри през последните месеци.
Германия, Дания, Нидерландия и още шест държави публикуваха съвместно изявление вчера, в което се противопоставиха на реформи на енергийния пазар на ЕС.

Ценови ограничения или преминаване към различна система за определяне на цените на електроенергията на национално равнище биха могли да обезкуражат търговията с електроенергия между държавите и да подкопаят стимулите за включване в системата на евтина възобновяема енергия.

Друга група членки - Испания, Франция, Италия, Гърция и Румъния отговориха с изявление, призоваващо за европейски правила за защита на потребителите от ценовите колебания. Те искат и съвместно закупуване на газ сред страните от ЕС за сформиране на стратегически резерви и проучване, чрез което да се очертаят реформи за пазара на електричество в блока.

В резултат Европейската комисия ще предложи рамка, чрез която да даде възможност за съвместно снабдяване със стратегически газови запаси, каза еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон, без да посочи детайли.

Това ще бъде част от предложението на Комисията за модернизиране на законодателството за газовия пазар в ЕС, което се очаква на 14 декември.

Много европейски страни вече въведоха временни национални мерки за смекчаване на ефекта от високите сметки върху потребителите, включително намаляване на данъци и субсидии за домакинствата. Комисията посочи, че ще проучи ползите от по-дългосрочни решения като съвместно закупуване на газ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини