11 милиона незаети работни места в САЩ

Работодателите в САЩ са обявили 11 милиона незаети работни места през октомври, което почти се изравнява в рекордния максимум и дава сигнал за увереността на компаниите в икономическия растеж, предаде Асошиейтед прес.

Това е близо 4-процентов растеж и малко под пика от 4,1 милиона, отчетен през юли.

Най-голямо е увеличението в сектора на ресторантите, баровете и хотелите, където се наблюдава скок от 20 процента до 1,6 милиона отворени позиции.

Правителствен доклад, публикуван днес, показа също така, че броят на хората, напускащи работа, леко е намалял през октомври до 4,2 милиона спрямо 4,4 милиона през септември. Въпреки това цифрата остава третият най-висок месечен показател от 2000 година, когато започва да се води тази статистика.

Според изследване на министерството на труда при толкова много компании, преследващи сравнително малко безработни, търсещите работа са в най-силни преговорни позиции от почти две десетилетия. Заплатите нарастват със здравословен темп, особено за по-нископлатените позиции, макар че голяма част от положителния ефект се "изяжда" от високата инфлация.

Отделни данни на Банката на федералния резерв в Атланта сочат, че хората, които сменят работата си, получават по-голямо повишение на възнагражденията от тези, които остават на постовете си.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини