Воден ад! През нощта Рудозем и Неделино обявиха бедствено положение. В Боринско три села са откъснати

Изображение 1 от 4

    Две от 10-те общини в Смолянска област обявиха бедствено положение, заради излезли от коритата си реки вследствие на обилните дъждове, които продължават почти денонощие. Общините в бедствено положение са Неделино и Рудозем. По-тежка е обстановката в Рудозем, заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.

    „Около полунощ започнаха да се свличат земни маси по улици, пътища. Нивото на река Чепинска и река Елховска, които се сливат в централна градска част се покачиха до ниво на преливане пред общината и заляха улици. Токът спря в 1 часа, има наводнени трафопостове и обявихме бедствено положение. Евакуирани и пострадали хора няма“, каза кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

    В 2 часа е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река „Неделинска“ е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора. В Неделино дъждът е спрял в 3 часа.

    Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от коритото си. Спряно е движението по пътя ІІІ-866 Девин -Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам.-областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района КПП Девин от придошлата река „Въча“ и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на „Въча“, движението е спряно в кв. Настан и между Тешел и с. Грохотно. Екип на общината тръгна на обход, съобщи кметът на Девин Здравко Иванов.

    Движението по път II-86 Смолян-Чепеларе при км 80+800 се осъществява двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета на пътя. Пътният участък е сигнализиран със знаци и преминаването е с повишено внимание.

    Доста населени места в областта са без ток. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев.
    „Реката е излязла на пътя и е изровила асфалта, единия от мостове е подкопан, откъснати сме трите села, Ягодина, Буйново и Кожари. Реката вече се е оттеглила, но е направила поразии“ каза кметът на Ягодина Митко Сакалев.

    Усложнена е обстановката в Смолянска област, заради прелели реки и свлачища след обилния дъжд.
    „Заради преливане на реките е обявено бедствено положение в Рудозем и Неделино. В чепеларското село Забърдо е наводнено селото. В рудоземското с. Елховец е откъснат мост, в с. Широка лъка също е прекъснат мост и има наводнени къщи. В с. Могилица също е наводнено. В направление Доспат – Црънча – Барутин пътя е непроходим. В Пампорово има прекъснат участък. В Девин ситуацията е плачевна. Нямаме информация за бедстващи хора. В с. Буково човек е бил блокиран от свлачище късно вечерта, но се е обадил на негови близки и се е прибрал“, каза зам.-областният управител Андрей Кадишев.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини