Проф. Христина Янчева: Университетите да влязат в Алианса на европейските университети

Европейската и българската икономика имат голяма нужда от висококвалифицирани специалисти - млади хора, отговорни и със специфични умения, които да им дават възможност да защитават граждански позиции и бързо да се адаптират в екологичния и цифров преход на Европа. Това каза проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет /АУ/ в Пловдив, по време на дискусията "Български гласове за Европа: за по-силна икономика" в Пресклуба на БТА в Пловдив. Форумът е вторият от поредицата дискусии в рамките на инициативата на БТА "Български гласове за Европа". Участниците обсъждаха каква Европа искаме през 2050 г. през призмата на икономиката на Общността.

По думите на проф. Янчева младите хора трябва да бъдат конкурентоспособни на динамичния пазар на Обединена Европа. Според нея е важно университетите да влязат в Алианса на европейските университети, тъй като това означава силно, европейско висше образование, възможност за обмяна на практики, както и свободно движение на студенти, докторанти, изследователи, възможност за отворена наука. Това, допълва Янчева, е възможност за иновации, които да бъдат и добри практики, пренасяни в нашата икономика, за да могат да работят във всякаква среда и не само в България, но и в Европа.

Ако българските университети влязат в този Алианс и бъдат в групата на европейските университети, ние ще можем да привличаме студенти и от трети страни, с които имаме добри контакти, каза още ректорът на АУ. Като пример посочи бившите републики на СССР, някои азиатски страни. С включването ни в тази мрежа ще изпълняваме стратегията за интернационализацията на образованието - образование без граници, наука без граници, подчерта проф. Христина Янчева.

Дискусията бе открита с участието на областния управител на Пловдив Ангел Стоев и кметът на Пловдив Здравко Димитров, а в обсъжданията се включиха заместник-кметът Стефан Стоянов, Александър Стайков, изпълнителен директор на "Бизнесът за Пловдив", бизнесментът Красимир Кумчев, студенти и ученици. Сред темите, които се обсъждат, са насърчаване на заетостта, растеж и инвестиции, стимулиране на кръгова икономика, идеи за възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса, модернизация на труда, социално-осигурителни въпроси.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини