Рамадан Аталай: С думата "мораториум" свалихте България до бананова република

Парламентът обсъжда от кога да влезе в сила мораториумът върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия. Като първа точка в дневния ред беше внесено предложението цените на регулирания пазар да се запазят на нивата от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. Това е искането на временната парламентарна комисия по въпросите за енергийната криза и предложенията за справяне с нея, взето на извънредно заседание преди ден.

Председателят на временната комисия - Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната", заяви, че Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е адресирала шоковото покачване на цените, без да се даде възможност на българските домакинства да планират това. "Отлагането на цената на тока ще даде възможност за по-спокойно протичане на зимните месеци", отбеляза той.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС коментира, че не е ясно какви мерки ще бъдат предприети, за да се овладее енергийната криза. "Не може с лека ръка от днес за утре да направим някакви мерки, които изведнъж да променят всичко. Ако тези мерки не са успешни, кой ще носи отговорността", попита той. Биков настоя по темата да се изкаже министърът на енергетиката. Той посъветва управляващото мнозинство да не оставя решенията на БСП. "БСП могат да ви докарат само до някакъв фалит", заяви Биков.

Георги Свиленски от левицата му отговори, че е учуден от наглостта му. "Заставате най-нагло и ни казвате какво да правим. Няма да позволим да хвърляте някакво невежество върху коалицията, която е поела управлението на държавата", репликира Свиленски.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" призова групата на ГЕРБ-СДС да даде толеранс на новото правителство. "Правителството е само на два дни, не знам какво искате от министъра на енергетиката", заяви той.

Рамадан Аталай от ДПС прикани депутатите да проявят разум и да отменят първоначалното решение за налагане на мораториум. "Поне за шест месеца разклатихте инвестиционният процес. С думата "мораториум" свалихте България до бананова република", аргументира се той. "Мораториум" означава, че нямаш решение, че си вдигнал белия байрак", каза още Аталай.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини