"Огромни последствия". Лидерите от ЕС също предупредиха Русия да не напада Украйна

Лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) предупредиха Русия, че ще има "огромни последствия и тежка цена", в случай на военна агресия срещу Украйна. ЕС призова за връщане към дипломацията и намаляване на напрежението, се казва във финалната позиция на проведения в Брюксел Европейски съвет.

"Евентуална бъдеща военна агресия срещу Украйна ще получи като отговор огромни последствия и тежка цена, включително координирани ограничителни мерки с партньори" като Великобритания и Съединените щати.

С тази позиция завърши двудневният Европейски съвет в Брюксел, на който България беше представена от президента Румен Радев.

ЕС, САЩ и Украйна изразяват няколко пъти притесненията си от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна и се опасяват от инвазия.

"Европейският съвет подчертава спешната нужда Русия да намали напрежението, предизвикано от струпването на войски по границата с Украйна и агресивните изказвания".

"Нека няма никакво съмнение. Ако Русия тръгне срещу Украйна, ние ще трябва да наложим такива санкции, които ще доведат до огромна цена. Свършили сме си работа в тази посока", каза на брифинг председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ЕС отново призова Русия да се върне към преговори в т.нар. Нормандски формат и към споразуменията от Минск. Става дума за мирните споразумения, постигнати през 2014-2015 г., и формат с участието на Франция и Германия, които посредничат между Русия и Украйна за политическо разрешаване и прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Русия отрича да планира нападение срещу Украйна и обяви серия от настоявания, включително и за директен диалог със Съединените щати, както и за гаранции, че Украйна няма да стане член на НАТО някой ден.

Западът отказва такава гаранция и стои на позицията, че Киев има суверенното право сам да определя бъдещето си. В четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и отново отказа да изпълни искането на Москва.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химена
    0 0
    13:38, 17 дек 2021
    Тази снимка прилича на паркинга на Кауфланд
    Ако някой ще напада , това няма да е от този паркинг.
Последни новини