Брифинг на здравните власти за ваксинацията на деца от 5 до 11 години

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов дават брифинг във връзка с ваксинацията на деца на възраст от 5 до 11 години.

Особеното е, че тази ваксина е наистина педиатрична, тя е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена и разликата е, че тя съдържа три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество, обясни доц. Кунчев.

Изследвания в ЕМА показаха, че при трикратно по-малко съдържание, тя дава същия и сравним ефект както ваксината при възрастни, уточни той.

Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата трябва да се групират така, че когато се съберат 10, да се използва флакон. Това е причината разпределянето на ваксините да е съсредоточено в определен брой центрове.

Препоръчваме горещо на всички, които желаят да направят предварителна уговорка за час, за да не се налага да чакат родителите. Разбира се, ако отидат директно в пункта, никой няма да ги върне, уточни доц. Кунчев.

За момента не обсъждаме бустерна доза за децата, допълни той.

Ваксините за деца могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато вече се отвори флаконът, срокът за използване е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици.
68 пункта за ваксинация на деца ще работят на територията на страната, при интерес здравните власти са готови да разкрият допълнителни.

Нежеланите реакции са същите като при възрастните - лека болезненост при мястото на прилагане и лека температура.

Има надеждни данни, че ваксините могат да бъдат прилагани при тази възрастова група, уточни директорът на ИАЛ Богдан Кирилов. Данните показват ефикасност от 91%, допълни той.

Хората имат притеснения по отношения на отложени във времето нежелани реакции. Задължително има проследяване поне 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му, обясни Кирилов.

В ЕС на деца под 15 години са приложени над 18 милиона дози ваксини, което дава сериозна научна информация.

В България вчера пристигнаха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на "Пфайзер": 18 000 в "БулБио-НЦЗПБ" и по 12 000 в РЗИ - Пловдив и РЗИ - Велико Търново.

Педиатричните ваксини са различни от тези за възрастните и децата над 12 години.

"Флаконът е с 10 дози, трябва малко да се разреди. По различен начин е оцветена капачката на флакона. Mалко по-различно е", обясни проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарства.

Над 15 милиона деца между 12 и 18 години вече са ваксинирани в Европейския съюз. Според представителя на България в Европейската агенция по лекарствата се очаква поне една трета от ваксинираните родители да ваксинират и своите деца.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    0 0
    10:25, 21 дек 2021
    Те.е хайван.е ду ду.варя и кът ан.но време Сталин пък си.ге ф Корея.
  • 2
    Ск
    СКАПАНЯКА ЛЪГОТИ :)
    0 0
    22:20, 21 дек 2021
    Само физиологичен разтвор има в детските ваксини. Затова са толкова смели :)
Последни новини