Чепеларци издигат от пепелта къщата на Стою Шишков

Вълна от съпричастност и  дарения получиха собствениците на знакова за Чепеларе  къща, която изгоря през нощта на 14-ти септември т.г. Пожара в сградата тръгна от късо съединение и изпепели покрива - 200 кв. м, домашно имущество и 300 кв. м мазилка.

Общинският съвет в Чепеларе отпусна със свое решение 2000 лв. за подпомагане на възстановяването на сградата. Много парични дарения направиха граждани и фирми, две от които дариха и дъски за покрива и част от гредите за възстановяването му.

Къщата е строена през 1896 г. заедно с училището в родопския град. В нея е живял Стою Шишков  - български книжовник, фолклорист, етнограф, историк и благодетел. Основател е на Регионалния етнографски музей в Пловдив и Регионалния исторически музей в Смолян. Той е изследовател на миналото, фолклора и етнографията на българите християни и мохамедани в Родопите и Тракия и един от най-добрите познавачи на миналото, бита и културата им. Поставя началото на уникална за България краеведска издателска дейност. След пожара чепеларци започнаха инициатива за събиране на дарения за възстановяване на сградата.

 

 

 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    2 0
    12:54, 26 дек 2021
    Браво на чепеларци! Родолюбци с главно Р!
Последни новини