Природният газ може да поевтинее у нас през февруари

Понижението, което се наблюдава в последните две седмици на европейските газови пазари и при запазване на текущите тенденции от топло време, вероятно ще се отрази и на цената на природен газ у нас през февруари. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг пред журналисти във ведомството по повод увеличението на цената на природния газ с над 30 процента от 1 януари. По този повод днес се е провела и работна среща на Министерството на енергетиката с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, както и с ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и дружествата, които са под шапката на БЕХ, свързани с преноса на природен газ.

КЕВР изцяло спазват регулаторните и нормативни изисквания и почти изцяло изпълняват заявленията за цени на природния газ от страна на "Булгаргаз". Факторите и ценовите компоненти, от които зависи цената на природния газ в България, са цените на петрола, на европейските газови пазари - Ти Ти Еф Хъб, както и на наличните капацитети и възможности за количества, които да се теглят от газохранилището в Чирен, отбеляза министър Николов. Министерството на енергетиката е възложило на БЕХ да направи пълен преглед на съответните политики по управление на "Булгаргаз".

Заради по-голямото повишение на цената на природния газ, Министерството на енергетиката и Министерството на финансите ще адаптират при нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар. Рискове за топлофикационните дружества в който е да регион в България ще бъдат избегнати. Това важи за целия отоплителен сезон, увери министър Николов.

Продължават усилията на най-високо административно ниво от страна на министър-председателя Кирил Петков и всички други дипломатически канали за оптимизиране на доставките на природен газ от Азербайджан.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини