Раденко , който вдъхна нов живот на запустял цех в Смилян е отличен за Достоен българин

 Вече станаха известни имената на хората  отличени с Годишните награди  "Достойни българи“ на вестник  24 часа. Това са отличия за българи, чиито постижения и постъпки заслужават уважение, служат за пример и вдъхновяват. Една от наградите бе за Раденко Велинов, който превърна запустял цех в родопското село Смилян в център за изкуства. СмолянБГвести и в новините на еТВ сме ви разказвали за талантливия Раденко. Младият инженер повече от 10 години живее в Шотландия и САЩ, където усъвършенства дърводелските си умения . Той е  майстор занаятчия и мечтата му е да съживи традиционните професии в Смилян.  И за това се завръща в роднот оси село.За целта  купува сградата на старата пречиствателна станция в селото с намерение да я реставрира и превърне в център за занаяти и изкуства.  Идеята му  е в него да има изложбено пространство и работилници, в които творци ще развиват своите занаяти и ще ги споделят с ценители и желаещи да учат.

„Пречиствателната“ навремето обслужва предприятието за преработка на картофи в Смилян. От много години обаче тъне в руини. Раденко има емоционална връзка с мястото. Израснал е в къща точно над него и го свърза със своето детство.

Надява се  старата сграда  от символ на разруха и бивша промишлена слава,  да се превърне в средище на артисти и занаятчии, които си сътрудничат, създават малки бизнеси, привличат туризъм и допринасят за местната икономика. Целта на Раденко е „Пречиствателната“ да помогне за съхраняването и популяризирането на традиционни професии и занаяти като финото дървообработване, тъкачеството, кожарството, металообработването и грънчарството.

С награди бяха отличени и олимпийците от Токио, смел пожарникар, както и двама четвъртокласници, които правят бизнес и даряват печалбата на майка в затруднено положение, като за тях „да правиш добро е по-лесно отколкото да си седиш пред компютъра”.
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини