102 години празнува Райковската гимназия! Честит празник

Днес повод за празник имат всички възпитаници на най-старото средищно училище в Родопите. Райковската гимназия празнува сто и две години от създаването си. На 29 януари 1920 година е издадена Заповед №321 на министъра на Народното просвещение Цанко Бакалов, съгласно която Ксантийската непълна смесена гимназия се премества в с. Райково, Пашмаклийско.

За  директор е назначен Никола Филипов, който има отговорната задача да организира първата учебна година. Големите трудности по набиране на ученици през първата година се дължат на голямата разруха след войните, тежкото положение на населението в Родопите, останало без традиционния поминък. Учебните занятия започват на 1 март 1920 г. През 1921/22 учебна година са се записали и първите две момичета и са привлечени много ученици от околните села, за което е спомогнал и откритият пансион към гимназията. За патрон на училището на учителския съвет единодушно е определен “Васил Левски” .

Сега в  ПМГ "Васил Левски" се  обучават близо 500  ученици . Гимназията е с утвърден авторитет сред училищата в гр.Смолян. Тя е елитна учебна институция доказала мястото си с изключителния принос за развитието на образователно-възпитателното дело не само в област Смолян, а и в страната.

Честит празник!

 

 

  

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини