През март в Смолян може да има фермерски пазар

Фермерски пазар за местни производители ще бъде открит в Смолян, съобщи общинският съветник Стефан Бадев, един от инициаторите за създаването на пазара. Проведена е и среща с кмета на Смолян Николай Мелемов и производители, в която и двете страни са изявили интерес и готовност за реализиране на инициативата. „Надяваме се фермерският пазар да бъде открит през март, като вече има и определен терен. Ще бъдат изградени павилиони, в които производителите да предлагат своята продукция и при лоши атмосферни условия. Те ще се разположат зад сградата на община Смолян, тъй като там ще има и място за паркиране на автомобилите. Засега идеята е пазарът да се провежда всяка събота“, съобщи Банко Кичуков от с. Смилян.
 
Той заяви, че идеята за създаването на фермерски пазар е от дълги години и веднъж в годината в Смолян се организира такъв на местни производители, но това не е достатъчно. На среща на общинския съветник Стефан Бадев с жителите на село Смилян през ноември м. г., отново е повдигнат въпросът за организиране на инициативата ежеседмично. На последното заседание на Общински съвет – Смолян, Бадев отправи питане към ръководството на общината, от където заявиха съгласие за реализирането на пазара.
 
В пазара вече имат интерес да участват производители на картофи, смилянски фасул, ябълки, мурсалски чай, мед, както и ръчно изработени изделия от дърво. Плановете са да се продава и жива пъстърва, както и други фермерски изделия.
 
Според инициаторите, с откриването на фермерския пазар, ще се подпомогне местната икономика и на жителите и гостите на региона ще се предлага качествена стока с гарантиран произход и ще се осъществи директен контакт с производителите. „Ще направим всичко възможно това мероприятие да е устойчиво.
 
Идеята е след като стане устойчив в Смолян, да се водят разговори за провеждането му и в другите общини в областта. „В нашият край има нужда от оказване на подкрепа за местния бизнес и по този начин и обикновения човек ще усети какви възможности има региона“, каза Кичуков.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини