Столтенберг уважава решението на Сърбия да не влиза в НАТО

НАТО твърдо подкрепя и уважава решението на Сърбия да не се присъедини към съюза. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от сръбската агенция "Танюг".

Той подчерта, че НАТО никога не е заставял нито една страна да влезе във военния съюз.

По негови думи това е суверенно и независимо решение на Сърбия и НАТО напълно го уважава, както уважава и решенията на Швеция и Финландия, които въпреки че са близки партньори на Алианса, също не са влезли в него.

Столтенберг посочи, че ключовата роля на НАТО в Косово е да подкрепя политическия диалог и да позволи безпрепятствено движение на всички общности.

Той заяви, че алиансът има важна роля в поддържането на мира и предотвратяването на конфликти, както и за намиране на политическо решение, когато става въпрос за диалога между Белград и Прищина. По тази причина НАТО подкрепя Европейския съюз, който помага в този диалог.

Относно присъствието на НАТО на Балканите Столтенберг посочи, че Алиансът има канцелария в Сараево, силите КЕЙФОР в Косово и канцелария в Белград. Той припомни, че Черна гора и Северна Македония са се присъединили към военния съюз, подчертавайки, че ролята му в Западните Балкани е да предотвратява нови конфликти.

Столтенберг потвърди и че в края на годината ще оглави централната банка на Норвегия, след като на 1 октомври приключи 10-годишният му мандат начело на НАТО.

Той увери, че изключително цени поста си на генерален секретар на НАТО и сътрудничеството, което по време на мандата си е осъществил със Сърбия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини