Разкрити са суперйонните тайни на вътрешното ядро ​​на Земята

Ядрото на Земята, най-дълбоката част на нашата планета, се характеризира с изключително високо налягане и температура. Състои се от течно външно ядро ​​и твърдо вътрешно ядро.

Вътрешното ядро ​​се образува и расте поради втвърдяването на течното желязо на границата на вътрешното ядро. Вътрешното ядро ​​е по-малко плътно от чистото желязо и затова се предполага, че във вътрешното ядро може да се срещат и някои леки елементи .

Съвместен изследователски екип, ръководен от проф. Ю Хъ (Yu He) от Института по геохимия на Китайската академия на науките (IGCAS) е моделирал състоянието на материята във вътрешното ядро ​​на Земята въз основа на предположението, че основният му компонент (желязото) образува суперйонни сплави с леки елементи - водород, въглерод и кислород.

Предложеният модел дава възможност да се обясни несъответствието между изчислената и измерената скорост на сеизмичните вълни във вътрешното ядро ​​и, като се вземе предвид влиянието на геомагнитното поле, неговата сеизмична анизотропия.

Изследването е публикувано в списание Nature.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Рр
    рр
    1 0
    08:27, 12 фев 2022
    разкрито е съдържанието в главата на физиците.Дълбок вакуум.
Последни новини