Реки от парацетамол: Замърсяването с лекарства застрашава човешкото здраве

    Реките по света са силно замърсени с различни лекарства и други фармацевтични продукти и това е заплаха както за околната среда, така и за човешкото здраве, сочат резултатите от голямо проучване, проведено от британски учени.

    В голямо проучване, организирано от университета в Йорк, учените установиха, че най-често в реките по света могат да бъдат открити следи от парацетамол, лекарства за епилепсия и диабет, както и никотин и кофеин.

    Най-замърсените реки са в страни като Пакистан, Боливия и Етиопия. Най-малко - реките на Исландия, Норвегия и Амазония.

    Проучването на Университета в Йорк, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, е едно от най-големите по темата - 258 реки в 100 страни, над хиляда места за вземане на проби.

    В повече от една четвърт от обхванатите реки са открити т. нар. "активни вещества" от състава на лекарствата в концентрации, опасни за речната флора и фауна.

    Замърсяването предвидимо е установено най-вече в по-бедните страни, на места, където пречистването на отпадните води е лошо и където се намират фармацевтични заводи.

    "Наблюдаваме много високи концентрации на фармацевтични продукти в реките на Нигерия и Южна Африка поради липсата на пречиствателни съоръжения", казва изследователят Мохамед Абдала от Университета в Бирмингам. В резултат на това, както отбелязва Абдала, хората, които нямат достъп до качествени медицински грижи, са най-застрашени.

    Вярно е, че влиянието на най-често срещаните химични съединения в лекарствата върху екологията на реките досега е проучено доста слабо, признават учените.

    "Можем да кажем, че въздействието най-вероятно е отрицателно, но трябва да се тества всяко фармацевтично лекарство, а досега е имало сравнително малко такива проучвания", каза водният еколог Вероника Едмъндс-Браун от университета в Хертфордшир пред BBC.

    Но вече е известно, например, че противозачатъчните, попаднали във водата, могат да повлияят на възпроизводството и растежа на рибите.

    Освен това в доклада се казва, че замърсяването на реките с антибиотици може да доведе до намаляване на тяхната ефективност - във вода с антибиотици се развиват устойчиви на антибиотици бактерии. Това е един от аспектите на заплахата от замърсяването с лекарства за човешкото здраве.

    "Обикновено с лекарствата става така: приемаме тези химикали, те имат желания ефект върху тялото ни и след това се изхвърлят от него. И сега знаем, че дори най-модерните пречиствателни станции не могат напълно да разградят тези съединения и те се озовават в реки и езера", каза Джон Уилкинсън, ръководител на изследването, пред BBC.

    Двете най-често срещани лекарства в речната вода са карбамазепин, който се използва за лечение на епилепсия, и метформин, който се използва за лечение на диабет.

    Високи концентрации на парацетамол, кофеин и никотин са често срещани.

    В Африка артемизининът, който се намира в лекарствата за малария, също е във "водещата група".

    На въпроса какво да прави с фармацевтичното замърсяване в реките, ръководителят на изследването Джон Уилкинсън все още няма оптимистичен отговор.

    "Необходими са много по-умни хора, за да се справят с проблема", казва д-р Уилкинсън. "Но нещо може да се направи точно сега - можем да започнем да използваме лекарствата правилно."

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ан
      Антирома
      1 0
      01:42, 23 фев 2022
      Индия държи рекорда за 4 от 10 най мръсни реки в света, като погледне човек япония преди атомните бомби и след, и индия преди английското робство и след, човек може да си направи сметка че е по добре да ти пуснат две атомни бомби отколкото ти да пуснеш индийци (роми) в държавата си !
    Последни новини