БСП ще настоява за 760 лв. минимална заплата при актуализацията на бюджета, обяви Нинова

БСП ще настоява за 760 лв. минимална работна заплата (МРЗ) при актуализацията на бюджета за 2022 г., планирана за средата на година. Това заяви лидерът на социалистите, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред Nova News. Парламентът вече прие на първо четене проектобюджета за настоящата година, като в него е заложено увеличение на МРЗ от 650 лв. на 710 лв. от 1 април.

Още при преговорите за съставяне на правителство, нашето предложение беше за 760 лв. минималната работна заплата. Стигнахме до съгласие за 710 лв., коментира Нинова. Смятаме, че МРЗ трябва да расте с още една стъпка, посочи още тя.

Нинова каза, че в Министерството на труда и социалната политика се разработват различни варианти за преизчисляването на всички пенсии с нов осигурителен доход при актуализацията на бюджета. Нинова посочи, че увеличението на доходите на гражданите е приоритет за правителството.

По повод критиките на президента Румен Радев вицепремиерът увери, че кабинетът разбира тежестта на ситуацията с кризите, пред които е изправена страната. Но никога не е допускала, че Радев и Борисов ще говорят в един глас: "Не го разбирам. Търся политическа логика и не я намирам". 

Нинова обаче смята, че на коалицията трябва да се даде по-голям толеранс за работа. "Хората искат бързи резултати, правим всичко по силите си", каза тя.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    ??
    ???
    1 0
    14:30, 20 фев 2022
    Как частният сектор ще дава тази заплата при тези цени на електроенергията и горивата особено в малките региони и тези които се конкурират продукцията си чуждестранни стоки? След повишаване на минималната заплата и съответно на осигуровките колко чисто след удръжките остава за работниците? И Дали повишаване на минималната работна заплата наистина ще компенсира не спиращия растеж на инфлацията?
    • Ст
      Стоян
      1 0
      19:05, 20 фев 2022
      Много лесно, как? На фона, че масово примерно в сектор услуги върху който се крепи две/трети от икономиката ни не се издават фактури, спокойно може да се плаща и двойно на горното искане. Пълно е с търгаши. Шефа ти кара чисто нова бавария или еска, а ти караш голф на газ. Айде стига глупости вече. Къде е средната класа? Пълно е с крайно задоволени келеши и крайно бедни къде едвам свързват двата края, а робят от ден до пладне да може други да си клатят краката по цял ден и да обикалят по почивки и хотели.
  • 2
    От
    Отново
    1 0
    08:56, 21 фев 2022
    Отново лъже тази нинова ! "Оправи" пенсиите , сега ще "оправи" и заплатите. Капиталистката нинова, с милионите и хотел в Гърция !
Последни новини