Хотелиерът Макрелов осъди окончателно ВиК-Смолян

Смолянският хотелиер Иван Макрелов осъди окончателно ВиК-Смолян. Окръжният съд потвръди решението на РС-Смолян, според което „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД гр. Смолян трябва да заплати на ЕТ „Иван Макрелов“ гр. Смолян, сумата от 8 820, 98 лева с ДДС, от която: 7 084, 51 лева главница, представляваща начислявана без правно основание сума за услугата „пречистване“, за периода м. ноември 2015 г. до 25.06.2020 г., 1 736, 47 лева главница, представляваща начислявана без правно основание сума за услугата „канал“ за периода м. ноември 2015 г. до 28.09.2020 г., ведно със сумата от 133, 14 лева върху горните главници, считано от 28.09.2020 г. до 25.11.2020 г., ведно със законната лихва върху главниците от 8 820, 98 лева от подаването на исковата молба – 25.11.2020 г. до окончателното изплащане на задължението; ответникът е осъден да заплати на ищеца разноски по водене на делото в размер на 1 417, 22 лева. 

По време на делото стана ясно, че от ВиК-Смолян, обжалвайки решението на РС-Смолян по отношение услугата „пречистване на отпадни води“ твърдят, че е установено, че за хотел „Макрелов“ няма определена точка на заустване на отпадни води – за същите по проект е предвидено да се заустят в градската канализация, на практика обаче канализационният колектор, в който са включени отпадъчните води от хотела, не е част от битово фекалната канализационна мрежа на града, която отвежда всички води за пречистване в градската пречисвателна станция за отпадъчни води.

В заключение допълнителната експертиза сочи, че няма данни за изграждане на канализационен клон, който да преминава под третокласен републикански път ІІІ-866 по улица „Доктор Петър Берон“ и да отвежда отпадъчните води от хотел „Макрелов“ и останалите строежи от махала „Тиболска“ към последната ревизионна шахта на канализационния колектор 8 по улица „Бяло море“; републиканският път ІІІ-866, преминаващ под хотела, е изграден преди изграждането на процесния имот и неговата канализация; вещото лице не е открило видими следи по асфалта на улица „Доктор Петър Берон“, които да са оставени от прокарване на канализационен клон, свързващ хотела с ревизионната шахта на улица „Бяло море“. С оглед така установеното от съдебно-техническата експертиза съдът намира за доказано, че ответното дружество не е предоставило на ищеца услугите „отвеждани на отпадъчни води“ и „пречистване на отпадъчни води“. 

В крайна сметка ОС-Смолян потвърждава решението на Смолянски районен съд и осъжда  „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД,  гр. Смолян, да заплати на ЕТ „Иван Макрелов“ – Смолян, и  деловодни разноски в размер на 925, 20 лева. Решението не подлежи на обжалване.

Припомняме ви,  Макрелов случайно разбрал, че отпадните води от хотелския му комплекс се изливат в река Черна. В същото време той дълги години е плащал за пречистване или за нещо, което не е получавал. След като спечели делото на първа инстанция през лятото от ВиК-Смолян поискаха да му спрат водата  в хотела. С мотив, че не е изпълнил тяхно предписние- да придвижи необходимата документация за заустване на хотела в градския канализационен колектор, който обаче се намира от другата страна на река Черна – на ул. „Наталия”. Той тогава потърси помощ от медиите и не допусна хората на "ВиК" до имота си. 

Възможно ли е други смолянчани, живеещи в този район също да поискат, чрез съда, възстановяване на плащания за същата услуга, предстои да разберем.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини