Собственикът на хотелски комплекс на Смолянските езера приюти за своя сметка бежанци от Украйна

Историята на бягащите от войната в Украйна семейства, гледайте тази вечер само в новините на Етв в мрежата на ЕСКОМ

Първите бежанци от войната в Украйна, които пристигнаха в Смолянска област, са две семейства бесарабски българи от Одеса. Както по-рано СмолянБГвести писа те пристигнаха миналия петък в града. Семейства са на двама братя, които бягат с трите си деца. Днес те се срещнаха с областния управител Емил Хумчев, който искаше да разбере от какво имат нужда.

„ Обстановката в Одеса беше много тежка – няма хранителни продукти, бензин, постоянно се чуват изстрели, взривове, въздушни тревоги, самолети. Много беше опасно и бяхме принудени да дойдем в България. Ние сме етнически българи, целият ни живот е бил в Бесарабия. И сме много благодарни, до сълзи, че тук ни дадоха жилище, храна, дрехи. Три дни пътувахме, много време ни беше нужно да излезем от града. Много се колебаехме дали да тръгнем и накъде да идем. Атанас Цолов ни вдъхна доверие, че тук ще намерим помощ. На границата имаше много бежанци, на една от тях стояхме почти 20 часа. Помагаха ни доброволци. А тук ни посрещнаха като свои“, разказа Артьом.

„Тук се чувстваме в пълна безопасност. Огромна благодарност на всички, които ни помагат, това ще се помни цял живот. Там ни останаха родителите, притеснявам се за тях, надявам се, че всичко ще бъде добре. Те заявиха, че са преживели своя живот, ще охраняват домовете ни и ще ни чакат да се върнем. Надяват се всичко да свърши в близко време“, каза Олга.

Хората са настанени в частен апартамент в комплекс на Смолянски езера. Собственикът е от Стара Загора. Той предложил да бъдат настанени за негова сметка и на негови разноски в жилището му тези две семейства.

„Все повече такива обаждания получаваме в областна администрация. Вече има сформиран щаб на областно ниво, който да настанява бежанци от Украйна. Такива хора ще бъдат настанявани и в държавни, и в общински,  и в частни жилища. Много важно за хората, които пристигат, е да определят статута си – като пребиваващи, бежанци или по линията на хуманитарна помощ. Това е важно и за децата, които искат да посещават училища и детски градини, както и за отпусканите от държавата хуманитарни помощи. Искаме те да бъдат пълноправни членове на нашата общност“, каза областният управител Емил Хумчев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини