Големите загадки в науката: Гравитация

Нашият свят е устроен изцяло съобразявайки се с гравитацията

Галактиките, звездите, дори черните дупки са формирани в следствие на привлечена от гравитацията материя. Въпреки този немалко значим факт, гравитацията е най-слабата от четирите фундаментални сили във Вселената.

Тази нейна слабост я прави и най-загадъчна. Учените не могат да я изследват в лаборатория толкова лесно, колкото могат да бъдат изследвани и наблюдавани ефектите от гравитацията върху звезди и галактики. Отблъскването между два положително заредени протона, например, е 10^36 пъти по-голямо от гравитационното привличане между тях. (едно следвано от 36 нули).

Представете си, че се намирате на връх Мусала и в ръката си държите магнит. На земята има кламер, а като доближите магнита до кламера, той се повдига от земята.  Ето толкова е слаба гравитацията. Цялата маса на планината, не може да противодейства на електромагнитната сила на малкия магнит да повдигне кламера. Цялата маса на Земята не може.

Физиците се опитват да вмъкнат гравитацията в Стандартния модел (златната корона на модерната физика), но никой не е успял. Като неканен гост, тя не е добре дошла, когато се използва Общата теория на относителността на Айнщайн, защото уравненията имат смисъл само при работа с по-големи мащаби (планети, звезди галактики..)

Гравитоните

Най-подкрепяната теория в момента е, че съществуват невидими частици без маса, наречени гравитони, които са прeносители на гравитационното взаимодействие. За разлика от фотоните в един слънчев лъч (също без маса), те не могат да бъдат засечени, защото взаимодействат съвсем слабо с материята.  На този етап не е измислена такава математика. Физиците не се и опитват, защото усилията им в момента са съсредоточени в откриването на Higgs-Boson частицата – далечен братовчед на гравитона, която се предполага, че дава масата на материята.

Отговорът

Голямото блъскане на частици една в друга със скорост близка до тази на светлината скоро ще бъде възобновено. Големият адронов ускорител (LHC) пoд френско-швейцарската граница, може би ще разкрие тайната на масaта и гравитацията.

Източник: mechka.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини