Смяната на старите печки с по-екологични уреди е на финала си,включват още 300 домакинства

Още 300 домакинства ще бъдат включени в проекта за смяна на горивната база на община Смолян,каза зам.кметът Марин Захариев.По думите му проектът е на етап избор на изпълнители,като се очаква те да бъдат избрани най-късно до месец.

По проекта ще се подменят печките на дърва с екологични горивни системи на общо 2700 домакинства. 2400 домакинства от тях са с оформени документи. „От Програмата заявиха, че има останали още средства и може да включим още жилища, така че още 300 домакинства ще могат да се включат в проекта и да сменят отоплителните си уреди. Те могат да окомплектоват документите си в близките дни. По този начин на 100 % ще бъдат обхванати всички желаещи да подменят горивната си база на територията на общината“, каза Захариев.

За проекта за смяна на горивната база имаше напрежение в Смолян, тъй като  от общината го стартираха сред първите в страната, но заради пандемията процедурите се забавиха доста.

Отоплението с печки на дърва се сочи за основен замърсител на въздуха в родопския град. Измерванията сочат, че в общината замърсяването на въздуха е само от финни прахови частици/ФПЧ/ и то сезонно, като основната причина е битовото отопление на дърва и въглища.

Въпреки многократно увеличения брой автомобили, въздуха в последните пет години в Смолян става по-чист, сочат данните на община Смолян. „Тенденцията показва, че програмите на общината имат ефект – през 2015 г. при 321 измервания имаме 101 превишения, през 2017 г. при 365 измервания са 84 превишения, а 2019 г. при 332 измервания – 56 превишения. Надяваме се и след проекта за подмяната на горивните инсталации в домакинствата да излезем от класацията за замърсяване на атмосферния въздух“, каза инж. Хамди Моллов, ръководител на проекта за изготвяне на общинската програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух при отчета на изпълнението за изготвяне на общинската програма, която влезе в сила с решение на ОбС на 21.01.2021 г.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини