Жълт код за обилни валежи, дъждът ще преминава в сняг

На 17.04.2022 г. е в сила жълт код за значителни валежи от дъжд в почти цялата страна. С понижението на температурите, по-късно през деня, дъждът в Предбалкана, по високите полета на Западна България и на места в Североизточна България, ще се примесва или ще преминава в сняг. Жълт е кодът и за област Смолян. Утрото е облачно и дъждовно. По късно през деня валежите от дъжд, вследствие на рязко застудяване ще се примесват и ще преминават в сняг. Количествата ще са 20-35 mm, на места до 45-50 mm. Максималната температура ще е 8 градуса.

Днес ще духа умерен, в Северна и Източна България - временно силен североизточен вятър и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, който с понижението на температурите, вечерта и през нощта, в Североизточна България, Предбалкана и високите полета в Западна България ще се примесва или ще преминава в сняг. На много места в страната валежите ще са значителни по количество. Температурите ще се понижават и привечер ще бъдат от 2°-3° в северозападните до 7°-8° в
югоизточните райони, в София - около 3°. През нощта валежите ще продължат, а със застудяването в Предбалкана ще има условия да се задържа снежна покривка.

В планините ще бъде облачно и мъгливо, с валежи от сняг, сутринта под 1200-1300 метра - от дъжд, но с понижението на температурите дъждът и в по-ниските части бързо ще преминава в сняг. Ще се образува снежна покривка. На много места в масивите в Западна и Централна България количествата валежи ще са значителни. Преди обяд вятърът все още ще има южна компонента, но до вечерта навсякъде ще се ориентира от североизток и ще е умерен до силен и с него по проходите ще се създават условия за виелици. Ще нахлува студен въздух, температури ще се понижават и към 14 часа на 1200 метра ще бъде около 2°, на 2000 метра - около минус 2°.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини