Цветница е! Православната църква отбелязва Вход Господен

Днес православната църква отбелязва Вход Господен - денят, в който Иисус Христос влиза в Йерусалим. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки осле, а вярващите го посрещат и приветстват с „Осанна!”, задето е възкресил Лазар предния ден – в събота, като разстилат пред него дрехите си и маслинови и лаврови клонки. Викайки " Осанна", "Да живее Синът Давидов" и размахвайки палмови клонки, хората го посрещат като Земен Цар.
Но Христос знае, че той е Цар на  Духа!
Влиза в Йерусалим, за да извърви пътя към Голгота в името на нашето спасение!
След Цветница започва Страстната седмица, която припомня последните дни от земния живот на Христос, неговите страдания и смърт на кръста.
Днес на Вход Господин, или както още се нарича този ден Цветница, във всички православни храмове се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават от свещеника на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве и предпазване от болести и зло. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.
Децата от Неделното училище към храм "Св. Николай Чудотворец" в смолянския квартал Устово, под ръководството на учителката по вероучение Соня Цветкова с голям ентусиазъм и вълнение помогнаха в приготвянето на върбовите клонки, за да се присъединят към радостта на миряните от квартала и защото това е техният начин да посрещнат Господ в сърцата си!

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини