Цените на петрола продължават да растат

Цените на петрола продължиха да нарастват в ранната азиатска търговия в сряда, следвайки ограничаването на доставките на газ от Русия и надеждите за икономически стимули в Китай, които подкрепиха перспективите за търсене на петрол, предаде Ройтерс.

 Към 8:35 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,37 долара, или 0,35% до 105,4 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI с повиши с 0,16 долара, или 0,16%, до 101,9 долара за барел.

Цените на суровия петрол напреднаха с около 3% във вторник на фона на волатилна търговия, тъй като пазарът бе разкъсан между различни притеснения както за предлагането, така и за търсенето, включително нарушенията на доставките на руския петрол и газ и влошаващата се глобална икономическа перспектива.

„Пазарът е все по-нестабилен и се ръководи от отделни събития“, каза Хауи Лий, икономист в сингапурската банка OCBC.

„Енергийната сигурност в целия свят става все по-уязвима, като това обикновено върви ръка за ръка с по-високи цени“, добави той.

Във вторник стана ясно, че Русия спира доставката на природен газ за България и Полша от днес, като това е нова сериозна ескалация на конфликта между Москва и Запада заради руската инвазия в Украйна.

„Цените на петрола се поддържат от ескалацията на геополитическото напрежение“, посочи в бележка Стивън Инес от SPI Asset Management.

„Спирането на газовите потоци не е нова новина, но това е моментът, в който Русия ще ги запуши и  страховете от стагфлация отново ще се развихрят“, добави той.

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди във вторник, че Азия е изправена пред „стагфлационна“ перспектива заради войната в Украйна, скока в цените на суровините и забавяне на икономиката на  Китай.

Вчера Народната банка на китай (PBoC) съобщи, че „ще засили благоразумната парична подкрепа за реалната икономика, особено за индустриите и малките бизнеси, засегнати тежко от пандемията, докато Пекин се надпреварва да елиминира зараждащото се огнище на COVID-19 в столицата и да предотврати локдаун в целия град.

Източник: manager.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини