Педро Санчес показва подкрепата на Испания за българския президент срещу руския „шантаж“ със спирането на газа, пишe ЕФЕ

Испанският премиер Педро Санчес изказа вчера на президента на България Румен Радев подкрепата на Испания за неговата страна на фона на „неприемливия руски шантаж“ със спирането на газовите доставки, съобщи испанската осведомителна агенция ЕФЕ.

Двамата държавници се срещнаха в двореца „Монклоа“. Те обсъдиха развоя на войната в Украйна и решението на „Газпром“ да прекъсне доставките за Полша и България с мотива, че двете страни са отказали да плащат в рубли, както сега изисква Москва с цел да се измъкне частично от наложените от ЕС финансови санкции.

Encuentro con el presidente de Bulgaria, Rumen Radev, a quien he trasladado el apoyo de España ante el inaceptable chantaje ruso de suspender el suministro de gas. Los efectos del ataque de Putin a Ucrania redoblan la importancia de las ya excelentes relaciones hispano-búlgaras. pic.twitter.com/MtAKxL9f67

— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) April 28, 2022


„Среща с президента на България Румен Радев, на когото изказах подкрепата на Испания във връзка с неприемливия руски шантаж със спирането на доставките на газ. Ефектите от атаката на Путин срещу Украйна увеличават двукратно значимостта на и без това отличните испанско-български отношения“, написа Санчес в „Туитър“.

Европейските институции също разкритикуваха решението и за 2 май беше насрочена извънредна среща на министрите на енергетиката на ЕС, на която да се разгледа ситуацията. Според Санчес последиците от нахлуването в Украйна, наредено от руския президент Владимир Путин, са увеличили двукратно значението на отношенията между Испания и България, които той определи като отлични.

Санчес и Радев обсъдиха охраняването на въздушното пространство над България с помощта на четири испански изтребителя и 130 военнослужещи от испанските военновъздушни сили, които бяха разположени в България от февруари до края на март в рамките на мисия на НАТО. Алиансът стартира този тип мисии през 2014 г. след незаконното анексиране на Кримския полуостров от страна на Русия. Целта е да не се позволи на Москва да извърши агресия срещу съюзници от НАТО.

Различни въпроси от европейския дневен ред и предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се състои на 29 и 30 юни в Мадрид, бяха сред темите, обсъдени на срещата между Санчес и Радев, който е в Испания на официално посещение.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    00
    007
    3 -1
    10:50, 29 апр 2022
    Няма ли кой да каже на испанския крал че нашия мунчо Радев е руски шпионин , най-голямата картица в държавата.и е пълен русофил в червата и изпражненията си.
    • Д-
      д-р Павлов
      2 0
      18:25, 29 апр 2022
      Радев е лявото мъдо на Путин l България, а Янев е дясното. А двамата се люшкат в тандем.
Последни новини