Стартира изборът за нов шеф на БНТ, избира го почти изцяло нов СЕМ

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви днес началото на конкурса за генерален директор на БНТ, като откри процедурата по избора.

Решението бе взето с 4 гласа „за“ и 1 глас „въздържал се“.

Документи на кандидатите ще се приемат от 27 май. До 15 юни регулаторът ще обяви допуснатите до процедура кандидати, а до 23 юни - допуснатите до изслушване. Изслушванията ще се проведат на 27 и 28 юни, а гласуването за избора на нов генерален директор - на 29 юни.

За да бъде избран, кандидатът трябва да събере поне 3 от общо петте гласа на съвета.

Мандатът на настоящия генерален директор Емил Кошлуков изтича в началото на юли.

Обявяването на конкурса идва на фона на непопълнения състав на СЕМ. В идните дни предстои обновяване на по-голямата част от регулатора - в него ще влязат трима нови съветници. Двама от тях се очаква да одобри днес парламентът, а третият да бъде назначен с указ на президента. Така в регулатора остават единствено току-що избраната за председател Соня Момчилова (назначение на Румен Радев) и Галина Георгиева, която стана известна с оскъдния си опит в медиите и с дипломата си по аграрна икономика.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Коцето
    1 0
    14:50, 5 май 2022
    Може един пожарникар да назначат, за баланс на аграрния икономист и един локомотивен машинист от квотата на зрителите.
  • 2
    П
    п
    1 0
    16:29, 5 май 2022
    Промяната са боклуци. Каквото са пипнали - фалира. Енергетика, финанси, пърища. Ще съсипят и телевизията. Тъкмо беше станала на ниво...
Последни новини