Дутерте си отива, филипинците избраха нов президент

Синът на покойния диктатор Фердинанд Маркос, който носи името на баща си, стана най-младия победител на президентските избори във Филипините, след като спечели зашеметяваща победа с повече от двойно по-голяма подкрепа от противника си при преброени 93,8% от подадените гласове, предаде Ройтерс.

Очаква се официалните резултати да бъдат обявени в края на месеца. Избирателната активност е била около 80% и Маркос е събрал около 29,9 милиона гласа.

Дъщерята на настоящия филипински президент Родриго Дутерте, която в момента е кмет на град Давао – Сара Дутерте-Карпио води на изборите за вицепрезидент с 22,1 милиона гласа. След нея се нареждат сенаторите Кико Пангилиан и Висенте Сото Трети съответно с 6,7 млн. и 6 млн. гласа.

Днес филипинците гласуваха не само за президент, но и за вицепрезидент, сенатори, конгресмени, а също и за редица други управници. Действащият президент – 77-годишният Дутерте, който по конституция не може да бъде преизбран, ще напусне поста на 30 юни. 

Въпреки че изпадна в немилост, след като Фердинанд Маркос-старши беше отстранен през 1986 г. с т.нар. Революция на народната власт, семейство Маркос се върна от изгнание след четири години и оттогава насам представлява влиятелна сила в политиката, отбелязва Ройтерс.

Маркос-младши беше губернатор, конгресмен и сенатор, сестра му в момента е сенатор, а майка му служеше в Камарата на представителите в продължение на четири мандата. 

Шейсет и четири годишният кандидат за президент не представи реална политическа платформа, но се очаква той да продължи линията на Родриго Дутерте , чиито твърд подход се оказа популярен и му помогна бързо да консолидира властта, пише още британската агенция. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини