12 май Международен ден на сестринството

2 май е Международният ден на сестринството - празнуват медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите. У нас този ден се отбелязва от 2005 година.

Тази година Международният съвет на медицинските сестри (ICN) излезе с мотото: Гласът на медицинските сестри призовава: инвестирайте в здравните грижи и зачитайте правата за осигуряване на глобално здраве.“

"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания". С тези думи и с личния си пример Флорънс Найтингейл полага основите на професията „Медицинска сестра“ и остава завинаги в историята на световното здравеопазване. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората, казва в поздравителния адрес министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

"Няма критерии, по които да бъдат измерени саможертвите, които много от вас направиха в този изключително труден за българското здравеопазване момент. Заради тази всеотдайност и заради готовността ви да продължите да помагате, в която съм убедена, ви изказвам искреното си признание. (...) Стремим се посредством всички законови механизми да ви гарантираме достойни възнаграждения, които да ви носят удовлетворение всеки ден. Сигурна съм, че работейки заедно в духа на конструктивния диалог и взаимната воля, ще успеем да постигнем тези цели и съм убедена, че това ще се случи скоро. Приемете моите поздравления по повод професионалния ви празник. Бъдете здрави и следвайте примера на новаторката Флорънс Найтингейл", завършва поздравлението си здравният министър.

В обръщение към здравните специалисти от УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подчертават, че медицинските сестри и останалите професионалисти по здравни грижи все още са недооценени от обществото и политиците. Дефицитът на тези кадри продължава застрашително да нараства, затова са нужни спешни мерки за спасяване на съсловието.

"В медицината няма второстепенни роли. Именно професионалистите по здравни грижи са основните помощници на всеки лекар. Пациентите са различни, ситуациите са различни, но екипната работа и разбирането само с поглед са ключът към спасяването на всеки живот", казва в празничното си обръщение началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

"Въпреки че системата е в дълг към всички медици, вярвайте в красотата и смисъла на това, което правите, и не преставайте да давате подкрепа, спокойствие и сигурност, защото вие сте до пациента както в моментите на споделена радост, така и на тревога и страх от изхода на болестта и загубата на близък човек", призовава директорът на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов в празничното си слово.

"Поздравявам ви по случай Световния ден на медицинските сестри. Пожелавам ви здраве и професионални успехи", написа д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Анна" София.

"Единици са професиите в нашето съвремие, които предизвикват тази любов, която предизвиквате Вие сред нашите пациенти. Акушерката е тази, която дава опора на родилката и първа поема новороденото дете. Тя е жената, която всяка майка помни до края на живота си. Лаборантите и рехабилитаторите са хората, без които поставянето на точна диагноза и окончателното излекуване на болния е трудно, дори невъзможно. Медицинската сестра е надеждата до леглото на болния, която всеки човек споменава с добро, когато оздравее и се прибере у дома си", казва в поздравителния адрес към здравните специалисти д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ Бургас.

През последните 10 години медицинските сестри са намалели с близо 15%, средната възраст на работещите сестри се е увеличила с 4 години. Почти 30% от работещите медицински сестри са на възраст над 60 години, на 31% от тях предстои пенсиониране в следващите 10 години. Броят на работещите медицински сестри в България е повече от два пъти по-малък от нуждите на родното здравеопазване. Сходни са проблемите и при акушерките.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини