Балансиран бюджет ни отвързва от 1.5 до 2 млрд.

Ако постигнем балансиран бюджет ще ни разрешат да ползваме от 1.5 до 2 млрд. от фискалния бюджет.

Това каза премиерът Бойко Борисов на годишната среща на Националното сдружение на общините в Сандански.

"В момента във фискалния резерв има 8 милиарда лева, тоест става дума за пари с нула процента лихва, които не се използват, заяви Борисов. Постигането на балансиран бюджет ще е гаранция за следващата година", обясни още премиерът.

Около 700 милиона евро заем ще получи България от Европейската инвестиционна банкa. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че средствата ще бъдат прибавени към фискалния резерв, за да подкрепят платежния баланс и да подкрепят позициите на държавата. За сметка на него държавата ще може да съфинансира проектите, с които общините кандидатстват за средства от оперативните програми. Заемът е уговорен още от предишното правителство, поясни Горанов.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че един балансиран бюджет е гаранция и за размразяването на останалата част от средствата по европейските фондове.

Световната банка има възможност да отпусне заем в размер на 1 млрд. долара на България, условието за използването им обаче ще бъде общините да се групират и да кандидатстват с общи проекти. Затова премиерът призова участниците в годишната среща на българските местни власти да се активизират в близките 2 – 3 месеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини