Инфлацията в САЩ се е ускорила до 40-годишен максимум през май

Увеличението на потребителските цени отново се е ускорило през май в САЩ след кратък "отдих" през април и е на най-високото си равнище от 1981 година, предадоха световните агенции.

Инфлацията е достигнала 8,6 на сто на годишна основа спрямо 8,3 на сто предходния месец, според индекса на потребителските цени, публикуван днес от министерство на труда.

Растежът на цените на месечна основа е нараснал до 1 на сто през май спрямо 0,3 на сто през април. 

Неудържимата инфлация в САЩ подлага на огромен натиск домакинствата, принуждавайки ги да плащат повече за хранителни стоки, газ и наеми и ограничава възможността им да си позволят разходи, които не са от първостепенно значение като подстригване или електроника, съобщи Асошиейтед прес. Хората с ниски доходи, афроамериканците и испаноговорящите американци са най-засегнати, тъй като по-голямата част от доходите им стигат само за първостепенни нужди. 

Високата инфлация принуди и Управлението за федерален резерв (УФР) да започне най-бързата серия от покачване на лихвите от три десетилетия. Увеличавайки агресивно разходите по заемите, УФР се надява да намали достатъчно харченето и растежа, за да ограничи инфлацията, без икономиката да потъне в рецесия. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини