Железничарите се готвят за ефективна стачка

Догодина държавата ще запази размера на субсидията към БДЖ. В момента кабинетът разглежда мерките, които смята да предприеме заради тежкото състояние на железниците и железопътната инфраструктура. Очаква се пълна финансова ревизия на предприятията. В момента по данни на синдикатите половината работещи там са готови за стачни действия заради неизплатените заплати.

"Въобще не е нормално да се бавят заплатите на хората, така че отговарям еднозначно. Но когато няма средства, какво друго може да се направи", казаАлександър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Междувременно железничарите в Бургас обявиха готовност за ефективни стачни действия. Това съобщи председателят на Синдиката на железничарите в града Иван Стоянов. В началото на следващата седмица ще бъде взето решение каква да е формата на протеста, но от синдиката не изключват възможността да се стигне и до блокиране на релсите и прекратяване обслужването на влаковете. Стоянов каза още, че напрежението е огромно, а хората са в моралното си право да настояват да си получат парите и са готови на всичко.

"Нямаме друг изход. Не смятам, че е нормално работниците да не си получават заплатите. Каква да бъде реакцията, освен да се премине към стачка. Едва ли стачката ще реши проблема, но какво да правим. Не чух решение от министъра, той каза: няма пари. А трябва ли да работят тези хора без пари", коментира за председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

По думите му стачката ще протече, като се спазват законовите изисквания. Вече има съгласие на повече от 50 на сто от работниците. В петък ще бъде избран стачен комитет, а през следващата седмица ще бъде внесено искане за споразумение за минимално транспортно обслужване.

"Стачката е нещо съвсем нормално, когато има социален проблем, проблемът е налице, така че блокирането ще стане по закон", каза Бунев. Синдикалистът се обяви за ревизия в железниците. 

"Нека да видим какво ще покажат разчетите, запазването на субсидията за БДЖ ще доведе ли до нормално функциониране на системата", каза Бунев.

Същевременно

"Седем милиона лева допълнителна субсидия отпусна правителството за НКЖИ. Парите ще се използват за заплати на железничарите", съобщи министърът на транспорта Александър Цветков. Според него с тези пари острият недостиг на средства в системата на железниците до известна степен ще бъде компенсиран.

"За недостига на средства има обективни и субективни причини - например неравномерното използване на държавната субсидия най-вече през първата половина на годината. Разпределението на средствата е направено несъразмерно съвсем умишлено и забавянето на заплатите в железниците е точно по тази причина", посочи Цветков. 

Министърът каза, че е разпоредил пари в железниците да се отпускат само за заплати и за най-неотложни нужди.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини