Домакинските задължения подобряват мозъчната функция на децата

Изискването на децата ви да вършат домакинска работа редовно може да бъде свързано с по-добро академично представяне и умения за решаване на задачи, според ново изследване от университета La Trobe.

Проучването, водено от д.м.н. кандидатът Диана Тепър и публикувано в Australian Occupational Therapy, установи, че редовните домакински задължения са свързани с по-добри изпълнителни функции - планиране, саморегулиране, превключване между задачи и запомняне на инструкции.

Тепър каза, че резултатите от проучването показват, че дейности, подобни на домакинска работа, като готвене или градинарство, могат да бъдат особено полезни за децата.

"Родителите може да са в състояние да използват задължения, подходящи за възрастта и способностите, за да улеснят развитието на изпълнителните функции", казва Тепър.

"Децата, които приготвят семейна храна или плевят градината редовно, може да са по-склонни да превъзхождат в други аспекти на живота, като училищна работа или решаване на задачи"и.

Проучването разглежда родители и настойници на 207 деца на възраст между 5 и 13 години. В средата на 2020 г. родителите/настойниците са били помолени да попълнят въпросници за броя задачи, които децата им изпълняват ежедневно, и изпълнителната функция на детето им.

Изследователите открили, че ангажирането в задълженията за самообслужване, като например приготвянето на храна и грижите за семейството, например приготвянето на храна на някой друг, значително предсказва работната памет и инхибирането (способността да мислите, преди да действате), след като бъде контролирано влиянието на възрастта, пола и наличието или отсъствието на увреждане.

Докато предишни изследвания показват, че ангажирането на децата в подходящи за възрастта домакински задължения може да увеличи чувството за автономия и е свързано с подобрено просоциално поведение и по-голямо удовлетворение от живота, това е първото проучване, което разглежда връзката между редовната работа и когнитивното развитие на детето, особено изпълнителната функция.

Изпълнителните функции обикновено се дефинират като: работна памет; способността за наблюдение и манипулиране на временна информация; инхибиране, способност за инхибиране на автоматични отговори или потискане на неуместна информация, за да се съсредоточи върху задача; и преместване, способността за преместване на фокуса между задачите

"Обикновено тези умения започват да се развиват в ранно детство и продължават да се развиват в края на юношеството и ранната зряла възраст", ​​казва Тепър.

"Нарушенията или закъсненията в развитието на изпълнителната функция могат да доведат до трудности в способността за саморегулиране, планиране и решаване на проблеми като възрастни, което има последици по-късно в живота върху четенето и математическите способности, както и на цялостните академични постижения в по-късната детска възраст. "

Ранното развитие на изпълнителни функции също е свързано с участието във висшето образование и подобреното физическо здраве и по-добро финансово състояние в зряла възраст.

"Изследванията показват, че може да е възможно да се подобрят изпълнителните функции чрез разработване на индивидуализирани учебни дейности и рутинни действия", каза Тепър.

"Ние предположихме, че децата, които се занимават с повече домакински задължения, ще имат по-добро инхибиране и работна памет. Нашите констатации вероятно отразяват, че повечето домакински задължения изискват от хората да се саморегулират, поддържат внимание, планират и превключват между задачите, като по този начин подкрепят развитието на изпълнителните функции".

Deanna L. Tepper et al, Executive functions and household chores: Does engagement in chores predict children's cognition? Australian Occupational Therapy Journal (2022). DOI: 10.1111/1440-1630.12822

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини