Защо хората избират гостинг в социалните медии

Проверете телефона си. Има ли текстови съобщения без отговор, снимки или директни съобщения, които игнорирате? Трябва ли да отговорите? Или трябва да стигнете до гостинг на човека, който ги е изпратил?

Гостинг е, когато някой прекъсне всякаква онлайн комуникация с някой друг без обяснение. Вместо това, като призрак, той просто изчезва. Феноменът е често срещан в социалните медии и сайтовете за запознанства, но с изолацията, предизвикана от пандемията COVID-19, принудила повече хора да се събират онлайн, сега се случва повече от всякога.

Автор Ройет Т. Дубър, The Conversation 

Аз съм професор по психология, който изучава ролята на използването на технологиите в междуличностните отношения и благополучието. Като се имат предвид негативните психологически последици от осуетените взаимоотношения, особено през годините на настъпваща зрялост - от 18 до 29 години, исках да разбера какво кара студентите да използват гостинг на другите и дали гостинга оказват някакво влияние върху психичното здраве.

За да отговори на тези въпроси, моят изследователски екип набра 76 студенти чрез социални медии и листовки в кампуса. Извадката е 70% жени. Участниците в проучването се записаха за една от 20 фокус групи с размер от двама до пет студента. Груповите сесии продължиха средно 48 минути всяка. Участниците дадоха отговори на въпроси, като ги помолиха да разсъждават върху преживяванията си с призраци. Ето какво открихме.

Резултатите

Някои студенти признаха, че са предприели гостинг, защото им липсват необходимите комуникационни умения, за да водят открит и честен разговор, независимо дали този разговор се е случил лице в лице или чрез текст или имейл.

От 19-годишна жена: "Не съм добра в общуването с хора лично, така че определено не мога да го направя чрез писане или нещо подобно."

От 22-годишен: "Нямам увереността да им кажа това. Или предполагам, че може да се дължи на социална тревожност."

В някои случаи участниците избират да спрат комуникацията, ако смятат, че срещата с човека ще предизвика емоционални или сексуални чувства, които не са готови да посрещнат: "Хората се страхуват нещо да не стане твърде много… фактът, че връзката по някакъв начин стига до следващо ниво."

Някои са стигнали до гостинг поради опасения за безопасността. Четиридесет и пет процента са прекъснали общуването, за да се дистанцират от "токсична", "неприятна" или "нездравословна" ситуация. 19-годишна жена го изрази по следния начин: "Много е лесно просто да чатиш с напълно непознати, така че [гостингът е] форма на защита, когато страховит човек те моли да изпратиш голи снимки и подобни неща.“

Една от най-рядко докладваните, но може би най-интересните причини за гостинг на някого е защита на чувствата на този човек. По-добре гостинг, отколкото наранените чувства, които идват с откритото отхвърляне. 18-годишна жена каза, че гостингът е "малко по-учтив начин да отхвърлиш някого, отколкото директно да кажеш: "Не искам да говоря с теб"."

Въпреки това, последните данни показват, че възрастните в САЩ като цяло възприемат раздялата чрез имейл, текстови съобщения или социални медии като неприемливо и предпочитат личен разговор.

И съществува гостинг след секс.

В контекста на културата на свързване има разбиране, че ако призракът получи това, което е търсил, а често това е секс, тогава това е всичко, той вече няма нужда да говори с този човек. В крайна сметка повече разговори може да се тълкуват като желание за нещо емоционално по-интимно.

Според една 19-годишна жена: "Мисля, че рядко има открит разговор за това как наистина се чувстваш [относно] това, което искаш от дадена ситуация. … Мисля, че културата на свързване е наистина токсична в насърчаването на честна комуникация."

Но най-разпространената причина за гостинг е липсата на интерес към връзка с този човек. Помните ли филма "Той просто не те харесва"? Както каза един участник, "понякога разговорът просто става скучен".

Последствията

Посещаването на колеж представлява критична повратна точка за установяване и поддържане на отношения извън семейството и квартала на родния град. За някои новоизлюпени възрастни романтичната раздяла, емоционалната самота, социалното изключване и изолацията могат да имат потенциално опустошителни психологически последици.

Раздялата е трудна

Нашите изследвания подкрепят идеята, че гостингът може да има отрицателни последици за психичното здраве. В краткосрочен план много от обектите чувстват огромно отхвърляне и объркване. Те съобщават за чувство на ниска самооценка и самочувствие. Част от проблема е липсата на яснота - да не знаят защо комуникацията внезапно е спряла. Понякога възниква елемент на параноя, когато призракът се опитва да осмисли ситуацията.

В дългосрочен план нашето проучване установи, че много от тези претъпяли гостинг съобщават за чувство на недоверие, които се развиват с течение на времето. Някои пренасят това недоверие в бъдещите си връзки. С това може да дойде интернализирането на отхвърлянето, самообвинението и потенциалното саботиране на тези взаимоотношения.

Въпреки това, малко над половината участници в нашето проучване казаха, че да бъдеш обект на гостинг дава възможности за размисъл и устойчивост.

"Гостингът може да бъде частично позитивен, защото можеш да осъзнаеш някои от недостатъците, които имаш, и можеш да промениш това", каза 18-годишна жена.

Що се отнася до приложилия гостинг, има редица психологически последици. Около половината от фокус групите, които са извършили гостинг, изпитват чувство на разкаяние или вина, а останалите не изпитват никакви емоции. Това откритие не е напълно изненадващо, като се има предвид, че хората, които инициират раздялата, обикновено съобщават за по-малко страдание.

Също така от нашите дискусии изплува усещането, че извършилите гостинг може да закърняват в личното си израстване.

От 20-годишен мъж: "Това може [да се превърне] в навик. И става част от вашето поведение и от вашата представа как трябва да се прекрати връзка с някого. ... Чувствам, че много хора са серийни призраци, сякаш това е единственият начин, по който знаят как да се справят с хората."

Причините за гостинг от страх от интимност са особено интригуващ път за бъдещи изследвания. Докато тази работа не бъде свършена, университетите биха могли да помогнат, като предоставят повече възможности на студентите да повишат увереността и да подобрят своите комуникационни умения.

Това включва още курсове, които покриват тези предизвикателства. Припомням си час по психология, който имах като студент в университета Трент, който ме запозна с работата на социалния психолог Даниел Пърлман, който преподаваше курсове за самотата и интимните отношения. Извън класната стая координаторите на жилищния живот в колежа биха могли да проектират семинари и семинари, които учат студентите на практически умения за разрешаване на конфликти в отношенията.

Междувременно учениците могат да се абонират за редица блогове за взаимоотношения, които предлагат на читателите отговори, базирани на изследвания. Просто знайте, че помощта е там – дори и след гостинг, не сте сами.

Тази статия е публикувана със съкращения от The Conversation под лиценз Creative Commons.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини