НАП проучва въвеждането на международен данъчен стандарт, разработен от ОИСР

Национална агенция за приходите (НАП) изпълнява проект за внедряване на международния стандарт за събиране на счетоводни данни от големите и средни данъкоплатци, съобщава приходната агенция.

Стандартът е в унифициран формат на базата на Стандартен одитен файл за данъчни цели (SAF-T), разработен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Този начин на отчитане осигурява по-ефективно справяне с управлението на риска за фиска (на национално и европейско ниво), намаляване на административната тежест за бизнеса и администрацията и повишаване на доброволното спазване от страна на данъкоплатците. 

SAF-T позволява лесно извличане на предварително дефиниран набор от счетоводни записи в общо четим формат. Този файл улеснява данъкоплатците да предоставят техните електронни записи на данъчните одитори в подкрепа на своите данъчни декларации, както и на одиторите да прегледат счетоводните записи. На практика бизнесът разполага с инструмент за отчитане, който отговаря на изискванията на различни правителствени или неправителствени организации, например статистически агенции, одитори, банки, промишлени организации, посочват от НАП.

Проектът е с продължителност 24 месеца. С него ще бъдат събрани добри международни практики при внедряването на SAF-T, ще се извърши анализ на работата на НАП, ще бъдат разработени стратегия и пътна карта за въвеждането на SAF-T формата в България. В дългосрочен план въвеждането на SAF-T у нас ще допринесе за засилване насърчаването на лицата за доброволно спазване на данъчното и осигурително законодателство и за повишаване доверието между НАП и нейните клиенти, пише в съобщението. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини