Получиха антитела срещу шиповия протеин на SARS-CoV-2 в кокоши яйца

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис са успели да произведат антитела срещу шиповия протеин на SARS-CoV-2 в кокоши яйца. Антителата, събрани от яйца, могат да се използват за лечение на COVID-19 или като превантивна мярка за хора, изложени на болестта. Работата е публикувана на 9 юли в списание Viruses.

"Красотата на системата е, че можете да произведете много антитела в птици“, казва Родриго Галардо, професор по медицина на домашните птици, от Катедра по здравеопазване и репродукция на населението в Училището по ветеринарна медицина на Калифорнийския университет в Дейвис. "В допълнение към ниската цена за производство на тези антитела в кокошки, те могат да се актуализират много бързо чрез използване на актуализирани антигени за хиперимунизиране на кокошките, което позволява защита срещу настоящите вариантни щамове.“

Птиците произвеждат вид антитяло, наречено IgY, сравнимо с IgG при хората и други бозайници. IgY не предизвиква алергия или имунни реакции, когато се инжектира на хора. IgY се появява както в серума на птиците, така и в техните яйца. Тъй като една кокошка снася около 300 яйца годишно, можете да получите много IgY, казва Галардо.

Gallardo и колегите му имунизирали кокошки с две дози от три различни ваксини, базирани на шиповия протеин на SARS-CoV-2  или рецепторен свързващ домен. Те измерили антителата в кръвни проби от кокошките и в яйчните жълтъци три и шест седмици след последната имунизация.

Пречистени антитела били тествани за способността им да блокират коронавируса да заразява на човешки клетки в Националния център за биозащита и инфекциозни болести към университета Джордж Мейсън във Вирджиния.

И яйцата, и серумите от имунизирани кокошки съдържат антитела, които разпознават SARS-CoV-2. Антителата от серума са по-ефективни при неутрализирането на вируса, вероятно защото има повече антитела в кръвта като цяло, казва Галардо.

Emily J. Aston et al, Hyperimmunized Chickens Produce Neutralizing Antibodies against SARS-CoV-2, Viruses (2022). DOI: 10.3390/v14071510

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини