Още две училища в Турция са в грипна ваканция заради новия грип

Още две турски училища са в грипна ваканция, за да се предотврати разпространението на новия грипен вирус A H1N1, съобщава в. "Миллиет" тази сутрин, пише БТА.

Седем души, в т.ч. шест ученици, са заразени с вируса, потвърдиха лабораторни анализи. Учебните занятия са били отменени за срок от една седмица в две училища в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция.

Снощи в Истанбул от Италия пристигна първата пратка от 500 хиляди ваксини срещу новия грип. Днес те ще бъдат транспортирани до столицата Анкара.

Общо 43 милиона ваксини ще бъдат купени от турска страна, според представители на здравното министерство. За целта са отделени 500 милиона турски лири.

До края на тази година се предвижда да бъдат ваксинирани всички ученици в Турция, заяви министърът на образованието Нимет Чубукчу. По думите й няма основания за паника, но са взети мерки и за лош, и за добър сценарий на епидемиологичната обстановка.

Миналата седмица лабораторните изследвания потвърдиха, че от новия грипен вирус A H1N1 са заразени над 15 души от анкарското училище Билкент, повечето от които ученици.

Заради епидемията учебните занятия в частното училище Билкент бяха преустановени за една седмица. Новината предизвика тревога сред турските граждани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини