Коронавирусът достига мозъка, като прави нанотръбни тунели от клетки в носа

Екип от изследователи в Института Пастьор докладва доказателства, които предполагат, че вирусът SARS-CoV-2 може да навлезе в мозъка като използва на клетки в носа, за да направи нанотръбни тунели. В статията си, публикувана в списание Science Advances, групата описва своето изследване на поведението на вируса при заразяване на определени видове клетки и използване на мощни микроскопи за изследване на движението му.

По време на пандемията лекари и пациенти съобщават за симптоми на объркване и мозъчна мъгла, което предполага, че вирусът SARS-CoV-2 може да навлезе и да зарази мозъка, пише MedicalXpress. Но досега имаше малко доказателства за това как го прави. Предишни изследвания показаха, че в нервните клетки вирусът не е в състояние да използва рецептора ACE2, който е в основата на инфекциите на носа, устата и други клетки, което затруднява разбирането как може да достигне до мозъка. В тази ново изследване учените вярват, че може да са намерили отговора - вирусът изгражда нанотръбни тунели от клетки, които имат ACE2 рецептори, за да ги използват като проводник към мозъка.

В своята работа учените са изследвали поведението на два вида клетки в тяхната лаборатория - SH-SY5Y, които са подобни на клетките в мозъка, и Vero E6, които са подобни на клетките, които покриват носа и други повърхности, които лесно се заразяват с вируса SARS-CoV-2. Те открили, че вирусът трудно е заразил клетките SH-SY5Y, но въпреки това успял да си проправи път до мозъчните клетки. Това накарало изследователите да погледнат по-отблизо с помощта на електронен микроскоп. Те открили, че вирусът използва клетките Vero E6 за създаване на нанотръби. И тъй като са направени от клетки Vero E6, вирусът е успял да зарази пътя си през нанотръбните тунели чак до мозъчните клетки поради наличието на ACE2 рецептори.

Учените знаят за биологичните нанотръби от известно време - те са били забелязани да транспортират структури между клетките при определени условия, а понякога и вирусни частици. Необходима е много повече работа, за да се потвърдят констатациите, като се започне с тестване на клетки в по-реалистичен сценарий. Ако констатациите се потвърдят, изследователите предполагат, че могат да бъдат разработени терапии, които предотвратяват образуването на нанотръби, спирайки вируса да зарази мозъка.

Anna Pepe et al, Tunneling nanotubes provide a route for SARS-CoV-2 spreading, Science Advances (2022). DOI: 10.1126/sciadv.abo0171

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини