Лавров на ключова визита в Египет

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна в столицата на Египет Кайро, където ще проведе разговори с ръководството на страната на 24 юли, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в Telegram.

"Сергей Лавров е в Кайро. Утре той ще проведе разговори с египетското ръководство", пише тя.

Лавров ще обиколи африканските страни, като пътуването до Кайро е първото от поредица работни посещения. След това министърът ще посети Етиопия, Уганда и Република Конго в продължение на пет дни. Лавров не съобщи какви конкретни теми ще бъдат обсъдени по време на разговорите.

В навечерието на заминаването си Лавров публикува статии в египетския вестник Al-Ahram, конгоанския Les Dépêches de Brazzaville, угандийския New Vision и етиопския Herald. В него министърът подчертава, че Русия последователно се е застъпвала за укрепването на позициите на Африка, като е отчитала "културното и цивилизационното многообразие на света",

Руско-африканските отношения се основават на изпитани във времето връзки на приятелство и сътрудничество. Русия "не се е опетнила с кървавите престъпления на колониализма" и винаги е подкрепяла африканците в "борбата за освобождение от колониалното потисничество", се казва в статията.

"Оценявам балансираната позиция на африканците по отношение на случващото се в Украйна и около нея. Въпреки безпрецедентния външен натиск нашите приятели не се присъединиха към антируските санкции", пише министърът. Според него отношенията между Русия и африканските страни "имат самоцелен характер и не зависят от колебанията в международната конюнктура".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини