Христанов за схемата с инсинераторите: Крави по 700 кг внезапно решават да умрат заедно

Няма как 11 закона драстично да бъдат нарушени, да има очевидни документални измами и някой да не е разбрал. Схемата за източване на публичен ресурс през частни инсинератори (инсталации за изгаряне на животински трупове) е била покровителствана от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която е разтворила чадър над двете фирми, с които са били сключени договори да се занимават с тази дейност. Това коментира пред NOVA бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов.

Той даде подробности за въпросната измамна схема между облагодетелстваните и ръководни кадри на БАБХ, за която във вторник (2 август) той обяви, че е подал сигнал в ГДБОП. Даде пример със стадо крави в Добричко, където 13 крави са били отчетени, че тежат 700 кг, и те "внезапно решават да умрат заедно в поредност". Проблемът тук е, че средна крава тежи стотици килограми по-малко, а същевременно се плащат 1150-1170 лв. държавна помощ на тон за изгаряне на животни, което по думите му е доста висока цена.

Парите обаче не стигали до фермерите, а вместо това "едни и същи хора продължават да се чудят какъв майбах или ролс-ройс да си купят".

Друга нередност, за която разказа, е за инсинератор, който е преместен в средата на 2018 г. от Перник, като него го е нямало физически там, но въпреки това областната дирекция на БАБХ и ветеринарният лекар са продължавали почти година и половина да отчитат, че той приема и изгаря животни.

Христанов уточни, че договорите с фирмите "Еко БГ-СЖП" и "Син кръст 2016" (сега с ново име "ИДДД Логистик") са били подписани от директора на БАБХ през 2018 г., когато на власт беше третото правителство на Бойко Борисов.

Подадени са сигнали и до прокуратурата, но от там до момента има "по-скоро бездействие".

Той говори и за ощетяване на държавния бюджет с ваксини за животни, като в новата профилактична програма са били заложени 18 млн. лв., които "да бъдат откраднати беше брутално".

Източник: nova

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини