Китайски хакер източни данните на 48,5 млн. души от мобилно приложение за COVID-19

Хакер твърди, че е получил личната информация на 48,5 милиона потребители на мобилно приложение за здравен код на COVID-19, управлявано от град Шанхай, информира агенция Ройтерс.

Хакерът с потребителско име като "XJP" публикува оферта за продажба на данните за $4000.

Хакерът предостави извадка от данните, включително телефонните номера, имената и китайските идентификационни номера и състоянието на здравния код на 47 души.

Единадесет от 47-те, потвърдиха пред Ройтерс, че са включени в извадката, въпреки че двама казаха, че идентификационните им номера са грешни.

"Тази база данни съдържа всички, които живеят или са посетили Шанхай след осиновяването на Suishenma", каза XJP в публикацията, която първоначално поиска $4850, преди да свали цената.

Suishenma е китайското наименование на здравната кодова система на Шанхай, която градът с 25 милиона души, подобно на много други в Китай, създаде в началото на 2020 г. за борба с разпространението на COVID-19. Всички жители и посетители трябва да го използват.

Приложението събира данни за пътуване, за да даде на хората червена, жълта или зелена оценка, показваща вероятността да имат вируса и потребителите трябва да покажат кода, за да влязат на обществени места.

Данните се управляват от градската управа и потребителите имат достъп до Suishenma чрез приложението Alipay, собственост на финтех гиганта и филиала на Alibaba Ant Group, и приложението WeChat на Tencent Holdings.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини