Откриха първите предшественици на хората, които са ходели изправени преди 7 млн. години

Бедрена кост на 7 милиона години, открита преди 20 години в Чад, разкрива, че приматите от вида Sahelanthropus tchadensis са първите предшественици на хората, които са ходили изправени, на два крака, съобщиха АФП и Nature.

Изследователи от Франция и Чад открили останки от примата през юли 2001 г. в Торос Менала в северната част на Чад. Те били почти пълни, но силно увредени. Учените под ръководството на палеоантрополога Мишел Брюне от университета в Поатие, Франция твърдят, че въпреки малкия размер на мозъка като при шимпанзетата, Sahelanthropus tchadensis са имали други белези, характерни за хоминидите като зъбите и лицето. Учените дават на екземпляра, чиито фосили откриват, името Тумай, което на езика на местните хора означава "надежда за живот".

По време на експедицията са открити стотици костни фрагменти и не обърнали внимание на бедрената кост. През 2004 г. тя привлякла интереса на студентка от университета. С изследването й впоследствие се заемат учени от лабораторията за изследване на еволюцията в университета ПАЛЕВОПРИМ (PALEVOPRIM), от френския Национален център за научни изследвания и изследователи от Чад.

"Находката ни казва, че Sahelanthropus е част от човешкия род", каза Франк Ги, палеоантрополог и съавтор на изследването, публикувано в "Нейчър". За представителите на вида ходенето на два крака била предпочитана форма на придвижване в зависимост от ситуацията, каза той на пресконференция. Изследването на бедрената кост и на две кости от горните крайници показало, че приматът се придвижвал и по дърветата.

Учените заключават, че видът "се доближава повече до хоминидите от всеки друг примат", каза Гийом Давер, палеоантрополог от ПАЛЕВОПРИМ и водещ автор на изследването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини