Фракингът е добро решение за България, каза в София Майк Помпео

Фракингът е добро решение за България, каза днес в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео. Той говори на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) лекция на тема: "Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер".

Фракингът за добиване на газ е изключително безопасен, изтъкна Помпео. Според него рискът може да бъде идентифициран.

САЩ ще помогнат на България, добави бившият американски държавен секретар. Ще дойдат най-добрите американски компании, за да помогнат и научат страната ни да разработва тези ресурси, увери той.

Майк Помпео припомни, че когато добиването на шистовия газ се е развивало в САЩ е имало слухове, че това ще доведе до земетресения, пожари и други природни бедствия. Това се е пропагандирало от "тези, които са от ляво", както и от тези, които не са имали интерес САЩ да използват такива изкопаеми горива. В САЩ обаче са се позовали чрез факти от научен характер. Основната задача да бъде използвана науката, за да се обясни по какъв начин се добива газ чрез фракинг, допълни той. 

България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа, заяви бившият държавен секретар на САЩ. 

"Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ", каза Помпео.

Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви, призова Помпео. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини