Хаос и спешни мерки след като румънската нискотарифна "Блу Еър" спря полетите за седмица

Съобщението, че румънската нискотарифна авиокомпания "Блу Еър" спира всички полети от Румъния за една седмица дойде като гръм от ясно небе за хилядите пасажери, които са планирали пътувания в близките дни, и принуди правителството да предприеме спешни мерки за репатриране на блокираните в чужбина румънци.

На 6 септември компанията "Блу Еър" съобщи, че спира всичките си полети от летища в Румъния до 12 септември заради "непредвидени обстоятелства", произлизащи от запориране на сметките на компанията от министерството на околната среда.

От изявление на министъра на околната среда Танжош Барна пък стана ясно, че компанията не е спазила закона за сертификатите за парникови газове.

Според представители на авиопревозвача спирането на полетите се дължи на факта, че заради запориране на всички сметки на компанията от министерството на околната среда "Блу Еър" се намира в невъзможност да покрие текущите си разходи за извършването на ежедневни полети.

"Блу Еър" спира полетите до понеделник - хиляди хора са засегнати. Хаос на летище "Отопени", телефонна линия за румънците в чужбина, чиито полети са отменени", обобщава ситуацията сайтът Хотнюз.

БЛОКИРАНИ СМЕТКИ

"За съжаление, блокирането на всички банкови сметки на "Блу Еър" се случи малко след публичните изявления и директните призиви за "спиране на купуването на билети на Блу Еър", разпространени в публичното пространство от високопоставен представител на румънската държава, а именно от председателя на Националната агенция за защита на потребителите (НАЗП)", посочват представителите на компанията.

Те твърдят, че тези изявления са предизвикали "съществено подкопаване на доверието на пътниците в "Блу Еър", което е довело до загуби в размер на над 5 млн. евро" от намаляване на обема на продажбите на билети, увеличаване на натиска от страна на ключови доставчици на авиокомпанията за предварителни плащания и блокиране преговорите с две големи инвестиционни компании, заинтересовани да придобият дял в "Блу Еър" и да помогнат на компанията да възстанови загубите, понесени през двете години и половина, през които тя преживява "най-тежките трудности в историята на световната авиационна индустрия".

"Безотговорните изявления и действия на представител на румънската държава, както и ненавременното решение за замразяване на всички банкови сметки на дружеството, поставиха "Блу Еър" в нежеланата ситуация да намали дейността си за непосредствено предстоящия период, за да улесни завършването на анализа на въздействието от страна на инвеститорите и получаването на необходимите разрешения за разговори с инвеститорите", се посочва още в съобщението.

Председателят на Националната агенция за защита на потребителите Хория Константинеску обясни за телевизия Диджи 24, че на компанията е била наложена глоба от 2 милиона евро през лятото заради анулирането на над 11 000 полета в периода 30 април 2021 г. – 30 април 2022 г., за които е трябвало да върнат парите на пътниците в рамките на 10 дни.

Нещо повече, той твърди, че компанията всъщност е планирала да напусне пазара през есента.

"Освен това разбирам, че дори в този момент ние сме виновни за тяхното положение, въпреки че на срещата, която проведохме и която беше излъчена в медиите, техният представител ни каза, че обмислят да напуснат пазара с тази компания, за да отворят отново друга компания през есента. И ето, че вече е септември и нещата сякаш се сбъдват", коментира Константинеску.

ХАОС НА ЛЕТИЩАТА

Обявяването на решението във вторник вечерта доведе до "истински хаос" на международното летище "Отопени" в Букурещ, където стотици пътници останаха блокирани на терминала за заминаващи, съобщава телевизия Диджи 24. Персоналът на самолетите, включително пилотите и стюардесите на компанията, са изпратени у дома, тъй като няма да летят от румънските летища до 12 септември.

Във вторник бяха отменени 14 полета от летище "Отопени". Според информация, предоставена от летището, вечерта на 6 септември там са били блокирани повече от 1070 души. Това доведе до недоволство и протести сред пътниците, посочва телевизията.

Във връзка със създалата се ситуация министерството на предприемачеството и туризма информира, че пътниците, закупили билети директно от "Блу Еър", могат да възстановят парите си и свързаните с тях обезщетения съгласно европейския Регламент 261/2004 за установяване на общи правила за обезщетяване и помощ на пътниците при отказан достъп на борда и отмяна или голямо закъснение на полети.

На помощ се притече и Националната асоциация на туристическите агенции (НАТА). Първият заместник-председател на асоциацията Алин Бурча обяви, че всички членове на НАТА ще върнат у дома туристите, които имат билети за "Блу Еър", дори да става дума за по-скъпи алтернативи. "Ние ще приберем хората ... Трябва да намерим алтернативи. По един или друг начин ще приберем всички хора, няма да ги оставим там. Ще намерим решение, дори да е по-скъпо", каза Бурча.

ПРАВИТЕЛСТВЕНИ МЕРКИ

Министърът на околната среда Танжош Барна заяви, че спирането на полетите на "Блу Еър" е "напълно неоправдано" и призова компанията незабавно да възобнови всички полети и да спази ангажиментите си към пътниците, предаде Аджерпрес. Той уточни, че сметките на компанията са блокирани от Администрацията на Фонда за околната среда (АФОС), тъй като "Блу Еър" има дълг от над 28 милиона леи (5,81 милиона евро) към бюджета на този фонд.

"Решението за спиране на тези полети е абсолютно неоправдано. Блокирането на сметките от страна на АФОС по никакъв начин не оправдава незабавното спиране на всички полети на тази компания. Призовавам "Блу Еър" незабавно да възобнови полетите си, да изпълни задълженията си към пътниците, да изпълни задълженията си към държавния бюджет, незабавно да се свърже с АФОС, за да поиска разсрочване на дълга и да разреши този спор по законен начин", заяви министърът на околната среда.

По думите му до тази ситуация се е стигнало заради "неспазване на закона" за сертификатите за емисии на газове с парников ефект.

От своя страна премиерът Николае Чука заяви, че е разговарял с министъра на околната среда, след като "Блу Еър" обяви спирането на полетите. Премиерът поиска решения за деблокиране на ситуацията, тъй като "не можем да оставим румънците да чакат на летищата, от които трябваше да пристигнат в страната".

Правителството свика и кризисен съвет във връзка с възникналата ситуация.

След правителствено заседание във вторник вечерта правителственият говорител Дан Карбунару съобщи, че правителството ще изпрати самолети на националния авиопревозвач "Таром", за да приберат румънците, блокирани в чужбина заради спирането на полетите на "Блу Еър". Те могат да поискат помощ в консулските отдели на румънските посолства или да се обадят на телефонна линия, открита за тази цел от министерството на външните работи на Румъния, обясни той. 

"Блу Еър" е най-голямата румънска авиокомпания по брой превозени пътници, с бизнес модел с изключително ниски разходи и подход, ориентиран към пътниците, отбелязва Аджерпрес. Компанията разполага с екип от около 700 професионалисти и използва самолети Боинг 737. През 17-те години на своята дейност "Блу Еър" е превозила повече от 32 милиона пътници и е пропътувала повече от 340 милиона километра.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини