9 реални физически обекта, които ще разбъркат мозъка ви

Това са малки хитроумни играчки, които използват физичните закони не така, както очакваме. Без обичайните батерия и захранване. Какво остава в такъв случай да е задвижването? Механично, соларно, кинематика, магнетизъм, електромагнитно поле, повърхностно напрежение... Тези малки обекти правят неща, с които мозъкът не е свикнал и поради това не е успял да се отегчи. 

1. Ходещата спирала. Кинетичната енергия се трасформира в еластична потенциална енергие, после обратно в цикличен процес. Е, не става ясно докога, но вероятно когато спиралата се извърви докрай лентата по надолнището.

2. Моаре прави рисунки да се движат.

3. Оригами молив. Не очаквате моливът ви да се нагъне като хармоника, нито пък след това да стане отново гладък. Базирано на материалознанието и оригами техники.

4. Винтидж играчка с патент от 1955 година. Алуминиевото корабче плава без видимо задвижване, благодарение на разликата в повърхностното напрежение на водата и изопропил алкохола, капка от който е достатъчна за това забавление. 

5. Кинетична арт инсталация, която даже можете да направите сами.

6. Луда конструкция с три соларни батерии, която се върти колчем бъде осветена.

7. Мотор Мендосино. Нещото с две фотоволтаични клетки левитира и започва да се върти, когато го огрее светлина.

8. Нещо готино, за във видеото се което се пита реално ли е или 3D анимация.

9. Микро ховърборд.

Бонус:

Играчка с 3000 стоманени топчета показва нагледно кривата на късмета. Всяко топче има 50 на 50 шанс да попадне във всеки от вертикалните канали. Кутията на Галтън е създадена през 1894 година от сър Франсис Галтън, с която той онагледява своята Централна теорема, основното за теорията на вероятностите и статистиката нормално разпределение.

Пъзел. Триъгълник става квадрат, петоъгълник става квадрат. На колко парчета трябва да се нареже правилен полигон, за да образуват квадрат. С това са се забавлявали преди повече от 120 години.

И накрая зарчета-пумпали.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини