Ревю - изложба на градско облекло ще се състои в Брезник

Ревю - изложба на градско облекло ще се състои на 21 септември в Брезник, съобщиха от Общинския исторически музей. Събитието е под надслов „Традиция и модерност“ и ще представи градско облекло в Брезник от края на ХІХ и средата на ХХ век. Ще бъдат показани образци на дрехи от миналото,  изработени специално за ревюто по автентични снимки на местни жители. Най-старите фотографии са от 1890-та година.

Тоалетите са дело на дизайнера Александра Петрова. Ще бъдат представени и тематични облекла от фонда на Регионалния исторически музей в Перник, както и от гардероба на Драматичен театър „Боян Дановски“. В дефилето ще участват модели на „Ивет Фешън“ и самодейци.

С реплики на дюкяни ще оживее брезнишката чаршия. След Освобождението животът  се променя значително.  Обществото се стреми към модернизация и възприема изключително бързо новостите, които навлизат от западните държави. Формира се новата градска култура. Облеклото е отражение на тази промяна. В Брезник се формират нови  социални групи, някои от които са наследници на възрожденски брезнишки фамилии, други са  плод на новото време.  

Ще бъдат представени шапките на Ирина Сардарева, ще бъдат изложени пана със снимки от архива на Общинския исторически музей в Брезник. Атмосферата ще допълни с музикалните си изпълнения Духовият оркестър към Двореца на културата.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини