Тютюневият склад в Хасково, до който горя сграда, е паметник на културата

    Тютюневият склад, в непосредствена близост до който в петък вечер беше подпалена и горя като факла сграда, е паметник със статут „местно значение“. Складът е вписан в регистъра на  през 1979 година, показват архивите на Регионалния исторически музей в Хасково. Като такава сградата е защитена от закона от принудително разрушаване.

    Сградата и тютюневият склад са собственост на Хасково БТ АД, което е в ликвидация.

    В нощта на пожара, за който с обвинение е 33-годишен клошар, с тревожен пост в социалните мрежи и с призив за опазване на културното наследство на Хасково се включи историкът д-р Веселина Узунова. Тя разказва интересната история на тютюневия склада на днешната ул. „Георги Кирков“, който е част от свидетелствата за живота и бита на индустриалците в старо Хасково.

    Доктор Узунова, като историк и човек, който изследва развитието на търговците и индустриалците в Хасково, в петък, когато стана ясно, че на територията на тютюневия склад на ул. „Г. Кирков“ има голям пожар, Вие реагирахте веднага и с призив към обществото, защо беше такава реакцията Ви?

    Реакцията ми беше провокирана от съмнения, че това е пореден опит да бъде унищожена сграда, която е паметник на културата от местно значение за частни цели. Тази сграда е в значително добро състояние, с ремонтиран покрив и здрави стени. Тя е беше напълно обезопасена в последно време-бяха сложени и решетки на прозорците, за да няма набези.

    Разкажете повече за историята на този тютюнев склад, с какво той е интересен и значим за Хасково?

    През 1919 година започва строителството на този склад от тютюневия магнат от Дупница Крум Чапрашиков. Той е бил депутат, кмет на Дупница и по това време е най-големият тютнопроизводител и търговец в България. Първи намира европейски пазари за българските тютюни. Фирмата му „Ориент табако“ е от 1863 година, като тя е създадена от дядо му.

    Той строи свои складове първо в Дупница, а след това изгражда огромни помещения в Пловдив и този склад в Хасково.

    Складът в Хасково е завършен през 1921 година, строили са го две години. За това имаме сведения от портата на зданието, която преди време беше премахната. На нея в най-горната й част имаше пирамида, на която личаха буквите К.Ч.-инициалите на собственика. В музея имаме снимка на тази врата.

    Има още един интересен нюанс около този склад. Крум Чапрашиков умира от скоротечна туберкулоза през 1934 година. Той има двама братя-Александър и Стефан, които също се занимават с тютюни. Фирмата минава в тяхна собственост. Стефан Чапрашиков е също доста интересен персонаж-юрист, бил е секретар на цар Фердинанд. Състезател е по конен спорт и от 1929 година е член на Международния олимпийски комитет и почетен председател на Българския олимпийски комитет.

    Чапрашикови имат и сестра, която е женена за Александър Божков-също много богат човек. Единият им син става зет на Александър Буров-най-големият банкер по това време у нас и изключителен дипломат. Всички инвестират в тютюните. Така че историята около „Ориент табако“ в Хасково, преплита тази на трима от най-богатите хора в България и ги свързва с нашия град.



    Но все пак трябва да уточним, че горя сградата в непосредствена близост до постройката на тютюневия склад, какво е имало в тази сграда навремето?

    Тя е направена по-късно, когато управител на фирмата на Чапрашиков става Михаил Смочевски-един от тютюневите магнати по това време в Хасково, доведен също от Дупница в нашия град.

    Постройката е изградена от него вероятно или за работнически стол или някакъв вид лечебница. Била е нещо като спомагателно помещение за работниците-може да е била и съблекалня. Нямам точни сведения за какво е служила.

    Двете сгради нямат непосредствена връзка по между си, но е факт, че много близо, което навява определени съмнения.

    Та „Ориент табако“ е емблематична сграда за Хасково. Тя е много богата на орнаменти. Ако се възстанови, ще е невероятна красота.

    Самият склад представлява два манипулационни салона с депо за приемане на тютюн. Складът е изграден от камък и дърво. Има много здрав градоред.

    Вероятно архитектът не е българин, защото Чапрашиков работи с чуждестранни банки и води пакетно архитекти от Австрия и Германия за изграждането на складовете си. Складът в Хасково е построен в стил *сецесион. Когато е строен този склад през 1919 година, все още няма толкова добре подготвени български архитекти.

    Всъщност цялата площ на склада е била огромна. Началото му е започвало от зеленчуковия пазар, който е сега на бул.„Раковски“ до края на настоящото ограждение на склада е било на фирма „Ориент табако“. Имало е портал в началото. Сградата на бившата Втора поликлиника, която сега е Очен център, също е била склад. Там се съхраняват готовите тютюни. След това тази сграда става работническа болница. Днешната  аптека „Живакови“-тази монолитна постройка, която е реставрирана, е била канцеларията с апартаментите за директора и главния експерт. В тази сграда Смочевски е живял известно време докато е бил ерген, тъй като не е местен.

    Имало е широк път от началото на имота, който завива и тютюнът се предава в помещенията на запазения тютюнев склад. Тук е приемната, разтоварват се и натоварват тютюневите бали.

    Как обаче оцелява точно тази сграда-на склада от цялото това огромно индустриално имение?

    Оцелява, защото се използва и се поддържа. След 9-ти септември складът е наречен „Аврам Стоянов“. Когато се създава цигарената фабрика в града и се концентрира производството на тютюните там, складът също продължава да бъде използван,именно, защото самата сграда е много стабилна.

    Тоест казвате, че тази сграда е ценна, не само със своята история, свързана с индустриалците, но и като архитектурен обект?

    Да, така е. И съм притеснена дали при  следващ опит за палеж  да не се случи така, че той да е успешен.

    За случилото се миналата вечер съм категорична, че трябва да има реакция от Министерството на културата. А  също смятам, че трябва да се направят постъпки този склад да бъде даден безвъзмездно на Хасково,  да се потърси проект,  по който да бъде реставриран и съхранен за поколенията. Тази сграда може да се превърне в обществена и в нея да се случват прекрасни неща.

    Надявам се делото за подпалването на помещението в близост до тютюневия склад да мине пред очите на обществеността. Виждам, че има сериозни реакция сред хората на Хасково по темата. И дано обстоятелствата около палежа да станат ясни за всички, за да може обществеността да наблюдава кака обвинението изгражда тезата си и какви са детайлите около този пожар. Чакаме отговори по какви подбуди е действал соченият за подпалвач клошар.

    ---

    *Сецесион(в превод от немски ез „отцепване“)- е наименование, прието от тези немски и австрийски художници от края на 19в., които се противопоставят на системата на салона. Сред отличителните му черти са декоративност и орнаментика.

    Интервю на Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Не
      Непукиста
      11 -1
      13:17, 20 сеп 2022
      Значи някой е платил на клошаря да ги запали и синдика ще продаде парцела без пари на негова строителна фирма да си построят кооперациика!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини