Бум на заразени с детски глисти през последната седмица регистрират здравните власти в Кърджалийско

Бум на аскаридоза през последната седмица в Кърджалийско регистрират здравните власти. От Регионалната здравна инспекция съобщават за установени 23 нови случая на заболяването, което се причинява от детски глисти.

Аскаридозата е хронична хелминтоза която протича с белодробни, алергични и абдоминални прояви. Хелминтите са паразитни червеи, които се разделят на 3 класа: Nematodes – кръгли червеи (напр. Ascaris, Trichinella), Cestodes – плоски червии (напр. говежда, свинска, кучешка тения) и Trematodes – плоски, смучещи червеи (напр. шистозоми, фасциоли и др.).  В организма на човека могат да паразитират над 250 вида червеи от тези три класа. Някои видове са широко разпространени в нашата страна, но ежегодно се внасят от чужбина и нехарактерни за страната ни видове.

Причинител на аскаридозата при човека е детският глист - Ascaris lumbricoides от род  Ascaris. Паразитите са с вретеновидна форма, белезникави на цвят.

 Общият брой на острите заразни заболявания,към които спада и аскаридозата в областта за последната седмица в областта достигна 47. Случаите на остри респираторни заболявания са 20,от които 10 при деца до 14 години.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини